Izvlačenje zrakoplova ipak odgođeno za ponedjeljak

NOĆAS u 1.23 sata vojni je brod sonarom locirao obris velikog predmeta za kojeg se smatra da je nestali zrakoplov, doznaje se iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Nestali avion okomito pao u more i razbio se na komade

Glavni istražitelj za zrakoplovne nesreće Dinko Vodanović rekao je da je pronalazak zrakoplova jutros u 9.25 sati potvrđen pomoću podvodne kamere.

Olupina se nalazi na udaljenosti od oko šest nautičkih milja jugozapadno od otočića Mežanj kod Dugog Otoka, na 67 metara dubine. Izvlačenje zrakoplova trebalo je početi oko 18 sati, ali je zbog složenosti operacije ipak odgođeno za sutra. Ronioci specijalne policije koji su zaronili kako bi pregledali trup zrakoplova uskoro bi trebali izroniti kazaop je Dinko Vodanović, te dodao kako je najvažnije izvaditi tijela, zbog čega je potrebno avion dobro osigurati kako ne bi ispala prilikom izvlačenja.

Operacija izvlačenja aviona trebala bi početi u ponedjeljak oko 6:30 ujutro kad će ronioci imati bolju vidljivost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na mjesto događaja upućeni su ronioci iz Maloga Lošinja te podvodna kamera koja je u subotu sa specijalnom opremom dopremljena iz Zagreba. Također, na poziciji su vojni brodovi Faust Vrančić i Cetina, opremljeni dizalicom za vađenje većih predmeta iz velikih dubina, kažu iz ministarstva.

U istom tom području, oko 6,5 nautičkih milja od Mežnja, jučer su pronađeni dijelovi zrakoplova.

O uzroku pada se i dalje ne može sa sigurnošću govoriti, a kako ovaj avion nema "crnu kutiju", više informacija o nesreći bit će poznato tek nakon rekonstrukcije koja će biti provedena u hangaru nakon što se zrakoplov izvuče iz mora. Suprotno jučerašnjim najavama, zrakoplov je ipak u jednom komadu, a sumnja se da je pilot pokušao sletjeti na more. Nejasno je zbog čega su kotači zrakoplova izvađeni, a jedan kotač je pukao što je vjerojatni razlog zašto je zrakoplov na morskom dnu okrenut naopako.

F.M.
Foto: InterCockpit

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara