Izvršni odbor SDSS-a za raskid sporazuma s Vladom

IZVRŠNI odbor SDSS-a zatražit će od Glavnog odbora da raskine sporazum o suradnji potpisan između saborskih zastupnika SDSS-a i Vlade, potvrdio je za Hinu predsjednik Izvršnog odbora stranke Boro Rkman.

Na subotnjem sastanku Izvršnog odbora SDSS-a zaključeno je kako su iz sporazuma s Vladom najvećim dijelom ili potpuno poštovane samo one točke u kojima su sadržane obveze SDSS-a, rekao je Rkman. Po njegovim riječima Vlada je vrlo malo od potpisanog poštovala, a u nekim dijelovima provedba odredaba još nije ni počela iako se uskoro navršavaju dvije godine od potpisivanja sporazuma.

Izvršni odbor SDSS-a zaključio je kako je Vlada potpuno poštovala obvezu da otvori novi rok za podnošenje novih zahtjeva za obnovu pa je do 30. lipnja podneseno još 16.000 zahtjeva.

Po Rkmanovim riječima Izvršni je odbor djelomice zadovoljan i povratom privatne imovine vlasnicima, iako je taj rok, dodao je, do sada dva puta produživan.

Zadovoljstvo je izraženo i mogućnošću sudjelovanja stranačkih predstavnika SDSS-a u Vladinim tijelima.

Međutim iskazano je nezadovoljstvo što ni dvije godine od kada je sporazum potpisan nisu imenovani pomoćnici iz SDSS-a u ministarstvima gospodarstva te zdravstva i socijalne skrbi.

Među ključnim pitanjima, koja se po mišljenju Izvršnog odbora SDSS-a gotovo nisu ni počela rješavati, jest stambena skrb za nositelje bivših stanarskih prava, rekao je Rkman, dodavši kako Vlada nije počela ni odštetni proces za vlasnike privatne imovine koja je oštećena ili uništena na područjima izvan ratnih djelovanja.

"Zastupljenost pripadnika srpske nacionalne manjine u sudstvu, policiji, javnim ustanovama nije dostatna", rekao je Rkman, zaključivši kako Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina još nema svoju pravu primjenu na terenu.

Po njegovim riječima Vlada nije u protekle dvije godine nakon potpisivanja sporazuma stvorila uvjete za gospodarski razvoj ni osnovala poseban razvojni fond na područjima od posebne državne skrbi pa su ta područja još bez struje, kvalitetne infrastrukture i drugih uvjeta za život.

Izvršni odbor SDSS-a izrazio je nezadovoljsvo dosadašnjom reformom pravosuđa.

"Pripadnici srpske nacionalne manjine i dalje su u različitim oblicima izvrgnuti kolektivnoj odgovornosti za zločine počinjene u ratu, pri čemu je neselektivan popis osumnjičenih za ratni zločin na samu vrhu liste elemenata koji izazivaju nesigurnost pripadnika srpske nacionalne manjine", navodi Boro Rkman. Dodaje kako je raskid sporazuma o suradnji s Vladom Izvršnom odboru predložila Gradska organizacija SDSS-a u Vukovaru.

Rkman je također najavio kako će Glavni odbor SDSS-a tu inicijativu razmatrati na prvoj sjednici koja će se održati najvjerojatnije potkraj studenog.

Sanader: Odredbe sporazuma između HDZ-a i SDSS-a se primjenjuju

Premijer Ivo Sanader izjavio je večeras da se sve odredbe Sporazuma između HDZa i SDSSa primjenjuju i da će sve biti ispoštovane, ali i da predstavnici SDSSa trebaju ispunjavati svoje obveze.

"Želim vrlo jasno reći da se sve ono što smo dogovorili u Sporazumu između HDZ-a i SDSS-a prije dvije godine primjenjuje i da ćemo sve ispoštivati, ali isto tako tražim i od predstavnika SDSS-a da oni ispunjavaju svoje obveze", izjavio je večeras u Tallinnu hrvatski premijer Ivo Sanader na brifingu za hrvatske novinare.

Sanader je rekao kako to ne smatra nikakvim posebnom problemom, jer "ona politika za koju se zauzimamo i koju provodimo je politika međusobnog razumijevanja, tolerancije i dijaloga".

"To je ono što je bitno promijenilo atmosferu u Hrvatskoj od kada je HDZ preuzeo odgovornost za Hrvatsku. Tu politiku nastavljamo dalje i odnosi u hrvatskom društvu, atmosfera u hrvatskom društvu, se promijenila na bolje", rekao je Sanader koji boravi u službenom posjetu Estoniji.

On je napomenuo da ni SDSS kao ni druge stranke nisu imune na različite taktičke igre i zahtjeve. Prema njegovim riječima, uvijek postoje "taktički razlozi da se malo jače nešto traži da bi se dobilo nešto drugo".

Sanader je rekao da to smatra sasvm normalnim u političkom životu.

Izvršni odbor SDSS-a najavio je da će zatražiti od Glavnog odbora da raskine sporazum o suradnji potpisan između saborskih zastupnika SDSS-a i Vlade.

Na subotnjem sastanku Izvršnog odbora SDSS-a zaključeno je kako su iz sporazuma s Vladom najvećim dijelom ili potpuno poštovane samo one točke u kojima su sadržane obveze SDSS-a, rekao je danas predsjednik Izvršnog odbora stranke Boro Rkman.

Po njegovim riječima Vlada je vrlo malo od potpisanog poštovala, a u nekim dijelovima provedba odredaba još nije ni počela iako se uskoro navršavaju dvije godine od potpisivanja sporazuma.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara