Jack Abramoff - lobist koji je uzdrmao Busha i republikanski Kongres

Jack Abramoff - lobist koji je uzdrmao Busha i republikanski Kongres

JACK ABRAMOFF, 46-godišnji odvjetnik i lobist iz Washingtona, u prethodna dva dana je pred dva federalna suda priznao krivicu po pet točaka optužnica koje ga terete za razna kaznena djela koja uključuju prevaru, utaju poreza, pranje novca, podmićivanje dužnosnika i protuzakonito financiranje izbornih kampanja.

Abramoffljevo priznanje je izazvalo veliku pozornost u Washingtonu s obzirom da su ta priznanja dio dogovora prema kojem će Abramoff u zamjenu za blažu kaznu pristati svjedočiti protiv niza svojih partnera, klijenata i suradnika. Mnogi od tih ljudi uključuju neke od najpoznatijih i najmoćnijih američkih političara.

Slučaj Abramoff je izvrsno došao Demokratskoj stranci, s obzirom da su neki od Abramoffljevih najbližih prijatelja čelnici Republikanske stranke. Tako se u medijima špekulira o Tom De Layu, kongresmenu iz Teksasa, koji je prošle godine bio prisiljen podnijeti ostavku na mjestu vođe većine u Zastupničkom domu nakon što je i protiv njega podignuta optužnica za ilegalno financiranje kampanje.

Predsjednik George W. Bush je već reagirao tako što je izjavio da će 6000 US$ koje je Abramoff bio prikupio za njegovu izbornu kampanju donirati u humanitarne svrhe. Slično su učinili i neki drugi republikanski čelnici, uključujući Dennis Hasterta, predsjednika Zastupničkog doma.

Abramoff, koji je odrastao u sekularnoj židovskoj obitelji na Beverly Hillsu, u ranoj mladosti je postao ortodoksni Židov te oduševljeni sljedbenik Ronalda Reagana. 1980-ih je bio upetljan u financiranje kontraša u Nikaragvi te imao bliske veze s apartheid-režimom Južne Afrike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Abramoff je uhićen 2005. godine zbog pokušaja pljačke svojih dugogodišnjih klijenata - indijanskih plemena koja drže kazina po rezervatima.

Republikanci su, u nastojanju da što je moguće više smanje političku štetu od najvećeg slučaja političke korupcije u protekla dva desetljeća, požurili medijima dostaviti podatke prema kojima su Abramoffljevi klijenti uključivali i neke važne pripadnike Demokratske stranke. Među tim imenima je najvažniji senator iz Iowe i bivši predsjednički kandidat Tom Harkin.

No, Newt Gingrich bivši republikanski čelnik i arhitekt republikanskog preuzimanja većine u Kongresu 1994. godine, izjavio kako bi za njegovu stranku bilo štetno da svu krivnju prebaci na lobiste. Prema Gingrichu republikanci bi trebali priznati da imaju "mangupe" u svojim redovima te da bi sami trebali počistiti stranku ukoliko žele sačuvati većinu nakon kongresnih izbora u studenom.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara