Jack Straw: Britanija hoće da Turska "što prije" uđe u EU

BRITANSKI ministar vanjskih poslova Jack Straw u petak je rekao da zbog razornih bombaških napada u Istanbulu Britanija sve jače želi da Turska "što prije" postane članica Europske unije.

No glasnogovornik EU-ova povjerenika za proširenje novinarima u Bruxellesu je rekao da je još prerano reći kako će te eksplozije koje su ubile najmanje 27 osoba, utjecati na tursku kandidaturu koju financijska tržišta pozorno prate.

"Ovo neće naštetiti turskoj kandidaturi za Europsku uniju, već će povećati odlučnost svih nas da Tursku vidimo kao punopravnu članicu Europske unije", rekao je Straw novinarima na mjestu jedne od eksplozija.

Poslije toga, na konferenciji za novinare Straw je dodao: "Ova strahota... jednostavno jača našu želju i odlučnost da učinimo sve što možemo kako bi Turska što prije postala punopravna članica".

I u Bruxellesu je povjerenik EU-a za monetarna pitanja Pedro Solbes govorio u pozitivnim tonovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Moramo održati ili čak pojačati podršku Turskoj kako bismo joj pomogli da ispuni nužne uvjete... za članstvo u Uniji", rekao je Solbes za televiziju CNBC.

Glasnogovornik povjerenika za pitanja proširenja Guenthera Verheugena na susretu s novinarima rekao je: "Još je prerano za ocjenu može li taj (napad) utjecati na procese reformi u Turskoj. Mi ponavljamo punu podršku Europske unije procesu političke reforme koji u Turskoj traje zadnje dvije do tri godine".

Prema dosad određenim rokovima Europske unije, čelnici EU-a na summitu u prosincu 2004. ocijenit će je li Turska primijenila nužne političke reforme i reforme u području ljudskih prava i može li početi pregovore o pridruživanju.

Turska je jedina zemlja kandidat koja još nije počela te pregovore, a nailazi na otpor zbog veličine, jer su mali istočnoeuropski kandidati patuljci prema njezinih 70 milijuna stanovnika, te zbog svoga muslimanskoga identiteta.

Britanija i ostali zagovornici turskoga ulaska u Uniju upravo i inzistiraju na tome da je Turska muslimanska, ali sekularna država koja može pokazati EU-u kako da se otvori prema drugim kulturama, a može biti i koristan model za Bliski istok.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara