Jadranka Kosor lošom retorikom ruši osobni i rejting HDZ-a

Foto: Vlado Kos / Cropix

REDOVITO mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, koje je provedeno u prva dva radna dana listopada, pokazuje da je predizborno zaoštravanje retorike Jadranke Kosor pogrešna komunikacijska strategija koja je umanjila njezin osobni rejting, a moglo je imati i utjecaja na pad rejtinga stranke u mjesecu kad je po prirodi političkih procesa taj rejting trebao porasti.

Prema rezultatima istraživanja, lijeva koalicija i dalje drži izrazitiju prednost u odnosu na aktualnu vladajuću koaliciju. Točnije, Kukuriku koalicija bilježi izbor od 36,7 posto, prema prošlomjesečnih 37 ili 42 posto iz veljače ove godine, kad je zabilježen njihov najbolji rezultat.

18 posto neodlučnih

Vladajuća koalicija bilježi izbor od 23,4 posto (zbroj rejtinga liste HDZ-DC od 19 posto i samostalne HSS-ove liste od 4,4 posto), što je nešto slabiji rezultat od prošlomjesečnih 25 posto, odnosno 27,9 posto iz siječnja ove godine, kad su ujedno zabilježili i najbolji ovogodišnji rezultat.

Hrvatski laburisti po prvi put prelaze izborni prag u preferencijama koalicijskih i samostalnih izbornih lista. Sve ostale stranačke i nezavisne liste ispod su izbornog praga. Najbliže mu se približila samostalna lista HSS-a (4,4 posto), a slijede liste HSP-a (3,7 posto) i HSLS (3,5 posto). U ovom trenutku još samo HDSSB bilježi nešto viši rezultat (2,5 posto), dok ostale imaju potporu ispod 2 posto. Još je uvijek vrlo visoki udio naših građana koji ne znaju za koga će glasati (18 posto).

Jačaju laburisti i HDSSB

U pojedinačnom izboru stranaka, SDP i HDZ su na vrhu ljestvice s izraženijom prednošću SDP-a. Osim ove dvije stranke, još samo jedna prelazi izborni prag na nacionalnoj razini - HNS. Najveća opozicijska stranka - SDP - i dalje je vodeća politička stranka u zemlji s izborom 28,4 posto građana (prema rujanskih 27,4 posto). HDZ je na drugom mjestu, s izborom od 18,9 posto (20,4 posto prije mjesec dana). Zanimljivo je da su u odnosu na rezultate početkom ove godine obje vodeće stranke zabilježile pad potpore, uz nešto izraženiji pad HDZ-a.

HNS je treća politička stranka u zemlji s izborom od 5,6 posto (isti rezultat kao i prije mjesec dana), a slijede Laburisti koji su značajno povećali svoj rejting koji sad iznosi 4,7 posto (a početkom godine svega 1,7 posto). HSS je na 4 posto (prošli mjesec 4,4 posto). Tri su se stranke zgusnule u manje od pola postotka (HSP 3,3 posto; HSLS 3,2 posto; HSU 2,9 posto). HDSSB je početkom listopada zabilježio i najbolji rezultata u ovoj godini (2,1 posto), dok je IDS s 1 posto i dalje na
najmanjoj ovogodišnjoj podršci.

Josipović - najpopularniji

Predsjednik Josipović s ovomjesečnih 43,6 posto (prošli mjesec 44,6 posto) izbora najpozitivniji je političar u zemlji. Na drugom mjestu doživljaja pozitivnih političkih osoba nalazi se i dalje guverner Rohatinski koji je najpozitivniji za 8,6 posto građana, dok mu se približavaju lideri dviju vodećih stranaka u zemlji - Zoran Milanović je na trećem mjestu s izborom od 7,5 posto (u rujnu 6,2 posto, a najslabiji rezultat je zabilježio u lipnju 4,9 posto), dok je Jadranka Kosor četvrta s izborom od 7 posto (7,6 posto u rujnu).

Predsjednik Josipović pozitivan za 85,4 posto građana, a negativan za 7,5 posto. Jadranka Kosor je pozitivna za 31,2 posto građana (prema rujanskih 32,4 posto), dok je za njih 59 posto negativna (prema rujanskih 55,6 posto). Zoran Milanović je pozitivan za 46,3 posto ispitanika (prema rujanskih 40,1 posto), a negativan za 41,4 posto (prema 44,6 posto iz rujna).

Sanader je na ljestvici negativnog doživljaja hrvatskih političara i dalje na vrhu, ali se stanjila prednost pred njegovom nekadašnjom zamjenicom koja je značajno podigla negativni rejting u posljednjih mjesec dana. Ovaj je mjesec Sanader najnegativniji političar za 26,3 posto ispitanika (prošli mjesec 29,1 posto). Na drugom je mjestu premijerka Kosor s osobno najvećim negativnim doživljajem koji je početkom mjeseca iznosio 22,4 posto (prema prošlomjesečnih 17,9 posto ili do sada najvećem negativnom doživljaju zabilježenom u svibnju od 19,1 posto).

"Svi političari" su negativni izbor 11,8 posto ispitanika što je ujedno i najveći rezultat
u posljednjih dvanaest mjeseci. Na trećem je mjestu negativnog doživljaja Vladimir Šeks s izborom od 10,5 posto (prije mjesec dana 9,6 posto). Slijedi čelnik vodeće oporbene stranke Zoran Milanović s izborom od 8,3 posto (prema rujanskih 9,6 posto).

Rad Vlade podupire samo 22 posto građana

Vlada RH za svoj rad u ovomjesečnom istraživanju bilježi potporu kod 22 posto građana, dok 62,8 posto je ne podržava (prema prošlomjesečnih 61,2 posto). Niska razina potpore politici Vlade vidljiva je i iz vrlo slabe ocjene njezinoga rada (svega 2,14).

Zanimljivi su i rezultati o preferencijama kandidata za premijera i to među čelnim ljudima dviju velikih koalicija koji su i najizgledniji kandidati za prvog stanara Markovog trga. U ovomjesečnom je mjerenju Zoran Milanović zabilježio dvostruko češći izbor od svoje protukandidatkinje. Nakon prošlomjesečnih 40,6 posto čelnik lijeve koalicije u ovomjesečnom je istraživanju izbor u 47,9 posto slučajeva, dok se izbor sadašnje premijerke zaustavio na 23,6 posto (prije mjesec dana 27,7 posto). Da su oboje loši kandidati smatra 23,1 posto ispitanika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara