JADRANKA KOSOR PREUZELA DUŽNOST PREDSJEDANJA GSV-OM

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor danas je na sjednici Gospodarskosocijalnog vijeća (GSV) preuzela, u ime Vlade, dužnost predsjedanja tim tripartitnim tijelom u idućih godinu dana.

Dopredsjednici GSV-a u idućih godinu dana bit će predsjednik Udruge radničkih sindikata (URS) Hrvatske Boris Kunst i direktor Hrvatske udruge poslodavaca Bernard Jakelić, izjavio je novinarima nakon sjednice GSV-a predstojnik vladina Ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović.

Socijalni partneri potpisali su dodatak Sporazumu kojim je, na temelju utvrđivanja broja sindikalnog članstva, u GSV primljena šesta sindikalna središnjica - Sindikat Usluga UNI-CRO.

GSV je donio i program rada za 2004., u kojem je definirana 31 točka iz programa Vlade, a sindikati su predložili dodatnu točku kojom bi se utvrdila reprezentativnost sindikata i na granskoj razini.

Sindikati su također zatražili od Vlade da se očituje oko načina vođenja socijalnog dijaloga sa sindikatima jer, kako su ustvrdili, dosad je bilo dosta zahtjeva za razgovorima, ali ne i dovoljno termina.

GSV je dopunio s 13 novih članova listu miritelja za rješavanje kolektivnih radnih sporova pa će strane u sporu sada na raspolaganju imati ukupno 29 miritelja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezano uz sklapanje granskih i strukovnih kolektivnih ugovora, GSV je zaključio da bi se prava radnika trebala utvrđivati kroz kolektivne ugovore djelatnosti, a specifičnosti kroz dodatke kolektivnih ugovora.

GSV je Vladi predložio, vezano uz izmjene Zakona o porezu na dohodak, da se radnicima osiguraju porezne olakšice kako bi se poticalo sklapanje dopunskog mirovinskog osiguranja.

Što se tiče rokova i dinamike privatizacije INA-e, zatraženo je od Vlade da se očituje ostaje li se kod postojećih rokova, te da se otvori pitanje uvjeta prodaje dionica zaposlenima, ranije zaposlenima i građanima.

Socijalni partneri su izviješteni da će se vjerojatno produžiti dvotjedni rok u kojem su nadležna ministarstva, u suradnji sa sindikatima i državnim odvjetništvom, trebala utvrditi broj radnih sporova, koje su sindikati pokrenuli zbog neisplate materijalnih prava iz kolektivnih ugovora za 2000. i 2001. godinu.

(Hina) xmvr ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara