jadranska konvencija hsp-a u splitu

Na danas održanoj Jadranskoj konvenciji HSPa u Splitu, kojom je ta stranka otvorila predizbornu kampanju, najviše se raspravljalo o jadranskoj gospodarskoj orijentaciji.

"Hrvatska do sada nije definirala razvojnu politiku svojega obalnog pojasa", rekao je saborski zastupnik Tonči Tadić, dodajući kako HSP zato Jadranskom konvencijom želi upozoriti na činjenicu da Hrvatska ima more, da je pomorska zemlja, europska i mediteranska, i da se mora odgovorno odnositi prema onome što ima. Svaka odgovorna pomorska država, rekao je Tadić, želi prebaciti težište svojega gospodarskog razvoja na morsku obalu.

Jadranska konvencija završila je prihvaćanjem deklaracije koja obuhvaća sve projekte, zakonska rješenja i dokumente kojima se HSP u Saboru zauzimao za drukčiji pristup gospodarskom razvitku i pomorsku orijentaciju Hrvatske.

Deklaracija će biti i temelj predizborne kampanje te stranke.

Predsjednik HSP-a Anto Đapić je rekao kako se u toj stranci nadaju da će se, ako budu sudjelovali u nekoj vladajućoj koaliciji, u pregovorima koristiti tim svojim uspjesima kao dijelom svojeg programa i doprinosa zajedničkom programu nove vlasti. Istaknuo je kako je to program koji bi zapravo trebale prihvatiti sve stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na pitanje novinara nakon završetka Konvencije o pregovorima s HDZ-om i ostalim strankama, Đapić je odgovorio da će se oni nastaviti idući tjedan. "Činjenica je da je HSP već dobitnik tih pregovora, samim tim što je prvi put shvaćen kao faktor koji može biti dio vladajuće koalicije, nakon svih getoiziranja proteklih godina. Više se nikada neće moći reći da je HSP preekstreman i da nas ne bi prihvatila Europa ako se glasuje za HSP", rekao je Đapić.

Govoreći o pokopu generala Bobetka, istaknuo je da je haška optužnica uplašila političke moćnike, koji su moćni samo u Hrvatskoj, a ispunjavaju sve što se od njih izvana traži.

Đapić sumnja da je ministrica obrane Željka Antunović utjecala na odluku riječkoga županijskog suda da generala Norca ne pusti na pokop. Kako je rekao, "za to je doznao od novinara". "Ne znam razloge za takvo eventualno ponašanje ministrice. Ako je to istina, to je nedopustivo jer se izvršna vlast upleće u odluke sudova", izjavio je Đapić i dodao kako bi bilo zanimljivo ispitati je li ministrica razgovarala s predsjednikom Suda u Rijeci. Ocijenio je da bi ministrica - ako je to točno - trebala dati ostavku.(Hina) dstr vkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara