Sindikalna povjerenica Imunološkog: Vrijeme nam curi, a problemi se rješavaju presporo

Sindikalna povjerenica Imunološkog: Vrijeme nam curi, a problemi se rješavaju presporo

IMUNOLOŠKI zavod bez nastavka proizvodnje nema budućnosti, a Vladina odluka koja bi to omogućila nije provedena  jer Ministarstvo zdravlja i Državna agencija za upravljanje državnom imovinom nisu odradili svoj dio posla kako bi se Zavod iz dioničkog društva pretvorio u javnu ustanovu, ustvrdila je sindikalna povjerenica u Imunološkom zavodu Lidija Jagarinec.

Jagarinec je Hini rekla kako ne može nagađati o razlozima nedavne ostavke predsjednika Uprave Imunološkog zavoda Marija Meštrovića, iako se neslužbeno u medijima navodi da  je to učinio zbog nemogućnosti sazivanja skupštine dioničkog društva. A kako će sazvati skupštinu kad DUUDI nije odredio cijenu dionice, ni za državu niti za male dioničare, pita Jagarinec.

Za nju je slaba utjeha što su radnici Imunološkog zbrinuti, jer to ne može biti dugog vijeka ako nema proizvodnje, a ona se ne može nastaviti prije nego HALMED krajem siječnja provede inspekciju proizvodnih pogona za virusna cjepiva. Stoga treba što prije riješiti pitanje proizvodnih dozvola, a sve je uvjetovano dotokom novca jer treba izvesti određene radove bez koji nije moguće pozvati HALMED u inspekciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vrijeme nam curi, a problemi se rješavaju presporo, upozorila je Jagarinec i opovrgnula tvrdnje da se krvna plazma baca zbog isteka roka trajanja. Kaže da se plazma čuva, a kad se ponovno krene prozivodnja vidjet će se što je iskoristivo od preostalih zaliha.

Sindikat ne može voditi poslovnu politiku, ali ima dužnost stalno upozoravati na problem zaštite radničkih prava, kaže Jagarinec. Radnici su prijenosom ugovora o radu iz d.d-a u javnu ustanovu zadržavaju stečena prava do 1. listopada ove godine. Sistematizacija je u tijeku, no radna mjesta u Imunološkom zavodu su specifična i to treba uzeti u obzir, dodala je.

Ministar zdravlja u tehničkoj vladi Siniša Varga rekao je u petak, gostujući na Hrvatskoj televiziji, da je Ministarstvu prioritet bio isplatiti plaće i sačuvati radna mjesta u Imunološkom zavodu. Dodao je kako su u tijeku ishođenje privremene proizvodne dozvole, instalacija pročišćivača vode i određene građevinske preinake.

Varga je uvjeren da će biti izdane dozvole za proizvodnju virusnih cjepiva i obradu krvne plazme, te da će se urediti pitanja radničkih prava i sistematizacije radnih mjesta. Obavljen je prijenos imovine Imunološkog zavoda iz d.d. na državni zdravstveni zavod, te se priprema izgradnja novog proizvodnog pogona u suradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu, kazao je Varga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara