Jakna "lutak" stvorena na TTF-u zainteresirala i Ruse i NATO

DVOJICA profesora s Tekstilno-tehnološkog fakulteta, Gojko Nikolić i Dubravko Rogale u lipnju su patentirali inteligentnu jaknu koja je namijenjena nošenju u ekstremnim uvjetima kao što su izuzetno visoke ili niske temperature, piše Jutarnji list.

Tehnologija jakne se temelji na senzorima koji otkrivaju promjene u okolišu te ih javljaju malenom računalu koje je također ugrađeno u jaknu. Računalo, procjenjujući temperaturu ljudskog tijela, odlučuje o aktiviranju termoizolacijskih komora.

"Jakna ima dva senzora. Jedan računalu javlja vanjsku temperaturu, a drugi mjeri unutar odjeće kako bi se utvrdilo koliko je toplo onomu tko jaknu nosi", kazao je Dubravko Rogale. Iako je jakna opremljena brojnim uređajima, zanimljivo je da je laganija od zimskog kaputa i vrlo ugodna za nošenje. Materijal od kojeg je izrađena je otporan na vodu i vjetar, a uz to sve je i neprobojan.

Karakteristike jakne čine ju idealnom za vojnike, policajce ili radnike koji rade u ekstremnim uvjetima, primjerice, jedriličari, pomorci, cestovni radnici, ljudi koji rade u hladnjačama itd. Stoga je za očekivati veliki interes NATO-a koji bi jaknu rado vidjeli na svojim vojnicima  ili Rusi koji bi željeli jakne za svoje radnike i vojsku u Sibiru.

"Istina je da ima mnogo zainteresiranih. NATO se od samoga početka zanima za jaknu, no svi bi oni željeli da im otkrijemo kako smo jaknu izradili kako bi i oni mogli početi svoja istraživanja. A mi to, naravno, ne želimo", rekao je profesor Nikolić. Tvorci jakne, izrazili su se kako ne žele da se ta jakna u budućnosti proizvodi nigdje drugdje nego u Hrvatskoj jer, kako kažu profesori, mi imamo najbolja postrojenja i uvjete, a naši su tekstilci među najboljima na svijetu.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara