Jako pao Wall Street, drugi dan zaredom

Jako pao Wall Street, drugi dan zaredom
Foto: EPA

NA WALL STREETU su i u utorak burzovni indeksi oštro pali, drugi dan zaredom, pri čemu je pod najvećim pritiskom bio energetski sektor zbog pada cijena nafte, a oštro je pao i trgovački sektor zbog slabih poslovnih rezultata nekoliko kompanija.

Dow Jones skliznuo je 551 bod ili 2,21 posto, na 24.465 bodova, dok je S&P 500 potonuo 1,82 posto, na 2641 bod, a Nasdaq indeks 1,70 posto, na 6908 bodova.

Najviše pale dionice u energetskom sektoru

Najviše su jučer pale, u prosjeku 3,3 posto, cijene dionica u energetskom sektoru, što je posljedica pada cijena nafte na američkom tržištu za više od 6 posto.

Cijene nafte pod pritiskom su već sedmi tjedan jer se ulagači plaše da će usporavanje rasta globalnog gospodarstva izazvati slabljenje potražnje za energentima i da će ponuda ponovno biti veća od potražnje.

Doduše, u ponedjeljak su cijene crnog zlata ponešto porasle nakon najava da bi Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) uskoro mogla smanjiti proizvodnju kako bi podržala cijene, no njihov oporavak nije dugo trajao.

U posljednjih mjesec i pol dana cijene su nafte potonule više od 25 posto.

Oštro je jučer pao i S&P indeks trgovačkog sektora, 2,7 posto, što je posljedica slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata Kohl'sa i Targeta.

Cijene dionica tih trgovačkih lanaca potonule su više od 9 posto.

Nastavljen pad dionica Applea

Nastavljen je i pad cijene dionice Applea, koja je i jučer, drugi dan zaredom, na vrijednosti izgubila više od 4 posto.

Ta je dionica već danima pod pritiskom zbog napisa u medijima da je kompanija smanjila narudžbe za proizvodnju sva tri nova modela iPhonea jer potražnja za tim pametnim telefonima nije tako snažna kao što se očekivalo.

Od početka listopada, kada je dosegnula rekordnu razinu, cijena dionice Applea potonula je više od 20 posto, pa je tržišna vrijednost te najvrjednije američke kompanije pala za otprilike 250 milijardi dolara.

''Ovaj pad cijena dionica posljedica je različitih razloga koji zabrinjavaju ulagače, zbog čega su se mnogi odlučili povući s tržišta'', kaže Robert Pavlik, strateg u tvrtki StateStone Wealth.

Tako je na Wall Streetu jučer nastavljeno nesigurno trgovanje, koje obilježava posljednje tjedne.

Nestabilno tržište

U listopadu su na najvećoj svjetskoj burzi cijene dionica oštro pale jer ulagači nisu bili skloni riziku zbog trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine, usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava i povećanja kamata Feda.

Početkom studenoga tržište se ponešto oporavilo, posebice nakon izbora za američki Kongres, zbog čega je jedan od razloga nesigurnosti uklonjen s tržišta.

Međutim, posljednjih je dana tržište ponovno pod pritiskom jer su gotovo svi razlozi koji su u listopadu izazvali pad cijena dionica i dalje prisutni.

Tako su nakon jučerašnjeg pada Dow Jones i S&P 500 indeks izgubili sve dobitke u ovoj godini. Oba su indeksa sada oko 1 posto ispod razina na kojima su bili 31. prosinca prošle godine.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,76 posto, na 6947 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,58 posto, na 11.066 bodova, a pariški CAC 1,21 posto, na 4924 boda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara