Jakovčić: Referenduma neće biti 23. studenoga

ISTARSKI župan Ivan Jakovčić na današnjoj je konferenciji za novinare, govoreći o mogućnosti raspisivanja referenduma o istarskom zemljištu, kazao kako će referendum biti raspisan u skladu sa Zakonom, "no da njegova provedba nije moguća na sam dan održavanja parlamentarnih izbora 23. studenoga".

"O raspisivanju referenduma odlučuje Skupština Istarske županija koja o tome još nije raspravljala. U međuvremenu smo od Ministarstva pravosuđa pismeno zatražili mišljenje, t.j. očitovanje o materijalima koje smo dobili od Odbora za referendum", kazao je Jakovčić. Dodavši kako Istarska županija želi krajnje oprezno pristupiti mogućem referendumu, istaknuo je da je riječ o osjetljivu pitanju, "jer je velik broj građana potpisao peticiju, a mi ne želimo politiku kad je posrijedi referendum". "Riječ je o kapitalnu projektu Brijuni-Rivijera i nećemo prihvatiti pokušaj da se nametnu politički obračuni oko najvrjednijega gospodarskog projekta u Hrvatskoj", izjavio je Jakovčić. Drži kako je znakovito da je peticija o referendumu u Županiju dostavljena na dan kad su raspisani parlamentarni izbori.

Jakovčić je komentirao i potporu predsjednika Stjepana Mesića inicijativi predsjednika talijanske pokrajine Friuli Venezie Giulie Riccarda Illya o osnivanju euroregije.

Illy je jučer posjetio predsjednika Mesića i izvijestio ga o idejama za jačanje suradnje lokalnih vlada Furlanije-Julijske krajine, Koruške, Istarske i Primorsko-goranske županije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jakovčić je izrazio zadovoljstvo što, kako je rekao, "Hrvatska ima takav politički vrh koji razumije europske standarde i projekte". "Građani ovog dijela Europe već godinama žive euroregionalnu suradnju što znači da su pred političarima i njihovim projektima", kazao je, ocijenivši da projekt euroregije Istre "nije ostvaren zbog nerazumijevanja Zagreba i Ljubljane".

Na upit kako komentira izjavu predsjednika DC-a dr. Mate Granića s nedavna predizbornog skupa u Puli kako su zbog nesposobnosti sadašnje Vlade pogoršani odnosi sa Slovenijom i Italijom, što se izravno odrazilo na Istru, Jakovčić je rekao da Istrani danas žive sigurnije i s manje straha nego u vrijeme kad je Granić bio ministar vanjskih poslova.

Izrazio je zadovoljstvo što se predsjednik HSLS-a Dražen Budiša na skupu u Puli obratio sudionicima talijanskim jezikom te što je s Granićem stajao prilikom intoniranja istarske himne "Krasna zemljo, Istro mila".

"To je dokaz kako su ti političari i njihove stranke znatno napredovali kad je riječ o Istri i Statutu Istarske županije koji su donedavno osporavale", zaključio je župan Jakovčić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara