Jambo u problemima: Tvrtka mu ide u stečaj, a moguća je i naplata duga iz njegove imovine

Jambo u problemima: Tvrtka mu ide u stečaj, a moguća je i naplata duga iz njegove imovine

Foto: FAH

TRGOVAČKI sud u Splitu obustavio je skraćeni stečajni postupak nad Jambo prometom, trgovačko-proizvodnom tvrtkom Stipe Gabrića Jamba, a novim je rješenjem pokrenuo postupak radi utvrđenja prepostavki za otvaranje stečajnog postupka te tvrtke s više od 2,7 milijuna kuna duga i moguću naplatu preko nekretnina u Gabrićevu vlasništvu.

Prema sudskom rješenju, objavljenom u četvrtak, ročište o očitovanju prijedloga za otvaranje stečajnog postupka održat će se na dubrovačkom sudu 15. veljače, a Gabrić u roku od osam dana treba predati izvješće o financijsko-gospodarskom stanju tvrtke te popis imovine i obaveza. U rješenju se navodi i da je Gabrić dužan dati sve potrebne obavijesti u svako doba te da ga, ako ne ispuni svoju dužnost, sud  može novčano kazniti i odrediti mu prisilno dovođenje.

Sud je pozvao i Finu da dostavi dokaz o postojanju stečajnog razloga, potvrdu o stanju računa i  potvrdu o visini izmirenih obveza s bilo kojeg računa dužnika.

Dug od 2,71 milijuna kuna

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najnovije sudsko rješenje uslijedilo je nakon što je Fina krajem listopada prošle godine podnijela zahtjev za provedbu skraćenog stečajnog postupka nad Jambo prometom. U prijedlogu Fine navodilo se da je početkom rujna 2015. ta Gabrićeva tvrka imala evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od  čak 1024 dana i u ukupnom iznosu od 2,71 milijuna kuna. Navodilo se i da Jambo promet nema zaposlenih, da ima otvorene račune kod Raiffeisenbank, OTP banke i Privredne banke te da nema zaplijenjenih sredstava na ime predujma za namirenje troškova stečajnog postupka.

Prema svemu navedenom, a nakon neodazivanja dužnika i vjerovnika za otvaranje stečajnog postupka, bili su zadovoljeni uvjeti za otvaranje i zaključenje skraćenog stečajnog postupka Jambo prometa jer se smatralo da je dužnik nesposoban za plaćanje.

No, kako sud navodi, u konkretnom slučaju nisu bili ispunjene pretpostavke za otvaranje i zaključenje skraćenog stečaja jer se nakon podneska Porezne uprave ipak ustanovilo da dužnik ima imovinu, odnosno nekretnine u Gružu. Prema sudskom rješenju, vrijednost tih nekretnina bi bila dovoljna za namirenje osnovnih troškova stečajnog postupka.

Tvrtka Jambo promet je osnovana u ožujku 1999. uz temeljni kapital od 20.000 kuna. Protiv najnovijeg sudskog rješenja o stečaju Jambo prometa nije dopuštena žalba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara