Jandroković ide u Rim, ali neće vidjeti papu

Jandroković ide u Rim, ali neće vidjeti papu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

PREDSJEDNIK Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković boravit će u radnom posjetu Italiji u četvrtak i petak, a u subotu će posjetiti Vatikan, priopćeno je iz sabora.

Prvog dana posjeta Italiji Jandroković će posjetiti Senat gdje će se poslijepodne sastati s njegovom predsjednicom Mariom Elisabetom Alberti Casellati.

Istoga dana obići će Papinski hrvatski zavod svetog Jeronima.

Ide na misu koju će predvoditi Bozanić

Za petak ujutro predviđen je sastanak s potpredsjednicom Zastupničkog doma talijanskog parlamenta Mariom Edera Spadoni te s predsjednicom Odbora za vanjske i europske poslove Martom Grande.

Predsjednik sabora u subotu će posjetiti Svetu Stolicu gdje će u Papinskoj bazilici svete Marije Velike nazočiti svetoj misi na hrvatskome jeziku, koju će predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, te će otkriti klesanu kamenu ploču na hrvatskom jeziku i glagoljskom pismu i održati prigodni govor.

Pokrovitelji postavljanja ploče su Hrvatski sabor i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.

Pločom se komemorira činjenica da je papa Hadrijan II. još 868. godine odobrio starocrkvenoslavensku liturgiju i glagoljske liturgijske knjige, čime su se jedino Hrvati koristili u kontinuitetu zapadne rimske liturgije sve do II. Vatikanskog sabora i uvođenja vernakularnih jezika u opću liturgiju.

U subotu rano poslijepodne predsjednik Hrvatskoga sabora sastat će se s nadbiskupom Paulom Gallagherom, državnim tajnikom Svete Stolice za odnose s državama, stoji u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara