Jandroković: Ne treba održati izvanrednu sjednicu sabora radi Mostova zahtjeva

Jandroković: Ne treba održati izvanrednu sjednicu sabora radi Mostova zahtjeva
Foto: Hina

PREDSJEDNIK sabora Gordan Jandroković izjavio je kako smatra da ne treba održati izvanrednu sjednicu sabora tijekom ustavne stanke radi Mostova zahtjeva za smjenu ministra zdravstva Milana Kujundžića.

"Da je normalna sjednica, da se ne radi o stanci, tada bi se sasvim sigurno raspravljalo o toj točki nakon 30 dana. Međutim, imamo odredbu u poslovniku Hrvatskoga sabora, a i Ustav se toga dotiče, da je za sazivanje izvanredne sjednice potreban zahtjev predsjednice Republike, vlade i natpolovične većine zastupnika u saboru", kazao je Jandroković novinarima pred Banskim dvorima na pitanje hoće li sazvati sjednicu s obzirom na to da je Most najavio da će zatražiti Kujundžićevu smjenu.

Upit o sjednici poslat će Odboru za Ustav, poslovnik i politički sustav 

Budući da u ovom slučaju neće biti tako, već će to biti zahtjev određenog broja zastupnika, Jandroković drži kako ne treba održati izvanrednu sjednicu tijekom ustavne stanke. Najavio je da će upit o tome poslati Odboru za Ustav, poslovnik i politički sustav pa će nakon toga razgovarati o Mostovu zahtjevu.

Na upit zašto je Kujundžić ostao na svojoj poziciji s obzirom na to da su mnogi nezadovoljni njegovim radom, predsjednik sabora istaknuo je da su se prilikom rekonstrukcije vodili načelom maksimalne političke korisnosti za vladu, vladajuću većinu i HDZ. "Odluke su donesene nakon temeljite analize", dodao je.

Isto je ponovio na upit o tome zašto je Tomislav Tolušić otišao, dodavši da je pojedinačno analizirati dosta zahtjevno jer se mora voditi računa o kontekstu. "A kontekst je bio takav da je bilo nužno povući ove radikalne poteze", naglasio je.

Vezano za nezadovoljstvo HDZ-ovca Josipa Đakića Tolušićevom smjenom, komentirao je kako se radilo o zahtjevnoj situaciji.

Politika je ponekad jako stresan posao

"Vrlo rijetko netko želi i prihvaća u potpunosti svoju odgovornost jer smo svi mi tu malo subjektivni. Naravno da onima koji su se našli u poziciji da su smijenjeni nije ugodno, no morali smo donijeti takvu odluku. Onima o kojima se odlučivalo naravno da je to pomalo traumatično, treba se staviti u njihove cipele, no mi se bavimo politikom, to je takav posao, ponekada jako stresan", rekao je Jandroković.

Ne boji se, kaže, da bi stanje u stranci moglo eskalirati jer se mnogo toga nagomilalo u zadnje vrijeme.

Za bivšeg ministra rada i mirovinskog sustava te aktualnog kandidata za čelnu poziciju u Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova Marka Pavića, ocijenio je kako dobro razumije fondove, njegovo ih je dosadašnje Ministarstvo dobro koristilo te je uvjeren da će i na novoj poziciji dobro raditi.

Jandroković nije želio komentirati navode da ga je jučer tijekom sastanka oko rekonstrukcije vlade bivša ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela žalac prozvala zbog toga što je u jeku afera koje su joj se pripisivale pjevušio: "Netko me sabotira…"

"Nisam od onih koji prepričavaju sastanke koji se događaju iza zatvorenih vrata, to pitajte one koji vas informiraju", poručio je novinarima.

Promjene će vladi dati vjetar u leđa

Ustvrdio je kako je zadovoljan predloženim novim ministrima, a na svim sastancima o rekonstrukciji vlade postojala je suglasnost da su to važne promjene koje će dati dodatan vjetar u leđa vladi u zadnjoj godini mandata.

"Ove promjene bile su nužne kako bi se stvorilo ozračje u kojem vlada može normalno raditi jer, nažalost, problemi koje smo imali bacili su u drugi plan sve dobro što se događalo. U medijima, u javnosti ništa drugo nije moglo doći do izražaja od te atmosfere koja je vodila u smjeru analiza što rade ministri, koje su njihove eventualne pogreške, problemi, propusti i moralo se donijeti ovakvu odluku kako bi vlada mogla nastaviti nesmetano raditi", naglasio je Jandroković.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara