INCIDENT U BEOGRADU Jandroković zbog Šešeljevog divljanja prekida posjet Srbiji

INCIDENT U BEOGRADU Jandroković zbog Šešeljevog divljanja prekida posjet Srbiji

Foto: Pixsell/Srdjan Ilić

NAKON incidenta koji je u Skupštini Srbije izazvao ratni zločinac Vojislav Šešelj, hrvatsko izaslanstvo prekinulo je posjet Beogradu.

>> Šešelj u Beogradu gazio hrvatsku zastavu i izvrijeđao našu delegaciju

Podsjetimo, osuđeni srpski ratni zločinac Vojislav Šešelj je danas u zgradi Skupštine Srbije psovao hrvatsku delegaciju na čelu s Gordanom Jandrokovićem i gazio hrvatsku zastavu.

"Šešelj psovao hrvatsku delegaciju i izgazio hrvatsku zastavu

Danas je dr Vojislav Šešelj, predsjednik Srpske radikalne stranke, oko 12:00 sati ušao u zgradu Narodne Skupštine Republike Srbije. S njim je bio zastupnik radikala Filip Stojanović. Kada je na ulazu u parlament ugledao hrvatski zastavu, pritrčao joj je, oborio stijeg na beton i pokušao je iskidati zastavu, a onda su je on i Filip Stojanović gazili nogama. Pet članova sigurnosti nisu bili u stanju oteti im zastavu i stijeg. Kad su završili s gaženjem zastave, ušli su u predvorje parlamenta gdje se nalazila cijela delegacija Hrvatskog sabora. Šešelj im je prišao i rekao: "Sad sam vam tamo napolju izgazio ustašku zastavu, jebem vam majku ustašku svima!", a zatim je produžio u parlamentarnu salu obavljati svoje redovne zastupničke dužnosti", napisali su radikali u priopćenju.


"Nećemo preko toga prijeći"


Nakon incidenta naša delegacija otkazala je susret sa srpskom ministricom vanjskih poslova Jadrankom Joksimović i povukla se u zgradu hrvatskog veleposlanstva u Beogradu, javlja N1.

"Ne možemo i nećemo preko toga prijeći", rekao je Jandroković u Beogradu.

"To je gnjusno i neprihvatljivo. Kad dođemo u Hrvatski sabor, imat ćemo obraćanje novinarima, sad napuštamo Beograd, ovo je crta koju moramo prijeći. Nije bilo korektno", rekao je Jandroković.

Nakon razgovora s Plenkovićem pala odluka o prekidu posjeta


Nakon telefonskog razgovora Gordana Jandrokovića i Andreja Plenkovića odlučeno je da se prekine službeni posjet hrvatske delegacije Srbiji.

"Izaslanstvo Hrvatskoga sabora predvođeno predsjednikom Gordanom Jandrokovićem odlučilo je prekinuti službeni posjet Republici Srbiji nakon incidenta koji je izazvao predsjednik Srpske radikalne stranke i zastupnik u Narodnoj skupštini Srbije Vojislav Šešelj.

Šešelj je na ulazu u Narodnu skupštinu zajedno sa zastupnikom Filipom Stojanovićem oskrnavio hrvatsku državnu zastavu, a nakon toga, prolazeći pored članova hrvatskog izaslanstva, uputio im je uvredljive poruke.

Unatoč vrlo dobrom početku službenoga posjeta i opredijeljenosti da napravimo najbolje za unaprjeđenje odnosa dviju država, zbog ovoga čina kojim je grubo povrijeđeno dostojanstvo Republike Hrvatske i Hrvatskoga sabora, prekinuli smo posjet", piše u priopćenju iz Ureda predsjednika Sabora.

"Hrvatska vlada osuđuje neciviliziran i neprihvatljiv čin Vojislava Šešelja, gaženje hrvatske zastave, nepoštivanje hrvatskih simbola te vrijeđanje članova hrvatskog saborskog izaslanstva i drugog čovjeka republike Hrvatske Gordana Jandrokovića", kazala je Hini u srijedu glasnogovornica vlade Sunčana Glavak.

Predsjednica srbijanskog parlamenta Maja Gojković, s kojom se Jandroković sastao jutros, u međuvremenu je najoštrije osudila "brutalni pokušaj" Vojislava Šešelja da ugrozi dostojanstvo Skupštine Srbije i izaslanstva Hrvatskog Sabora, javlja Beta.

Srpska premijerka i predsjednica sabora osudile Šešeljevo divljanje

O divljačkom ponašanju Vojislava Šešelja oglasila se Ana Brnabić, premijerka Srbije.

"Nedvosmisleno, najoštrije osuđujem ponašanje Vojislava Šešelja. Pokušaj trganja hrvatske ili bilo čije zastave ili državnih simbola i vrijeđanje članova službenih delegacija u posjeti našoj zemlji, nije ponašanje koje predstavlja Srbiju, vrijednosti Vlade Srbije i većine naših građana", napisala je Brnabić na Twitteru.

"Iskazano nepoštovanje prema državnim simbolima Hrvatske, čija se izaslanstvo na čelu sa predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem nalazi u prvom, povijesnom posjetu Srbiji, nedopustivo je i uvreda je i za srpski narod koji se diči tradicijom gostoprimstva", istaknula je Gojković u priopćenju.

Posjet Srbiji

Podsjetimo, predsjednik hrvatskog sabora Gordan Jandroković danas je započeo dvodnevni posjet Srbiji susretom s predsjednicom Skupštine Srbije Majom Gojković.

Srpska radikalna stranka objavila je kako je Šešelj, predsjednik te ekstremističke stranke iz koje je potekao i aktualni srpski predsjednik Aleksandar Vučić, "na ulazu u Narodnu Skupštinu ugledao hrvatsku zastavu, oborio stijeg na beton, pokušao je poderati, a onda su je on i zastupnik Filipović gazili".

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara