Jandroković primio Dragana Čovića

Jandroković primio Dragana Čovića
Foto: Hina

PREDSJEDNIK Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je prvog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Dragana Čovića, priopćeno je iz sabora.

Kako se navodi, Jandroković i Čović suglasni su da Hrvatska i Bosna i Hercegovina kao susjedne zemlje imaju široki spektar zajedničkih tema te bilateralnih političkih i gospodarskih interesa.

Čović izvijestio o političkom stanju u BiH

Jandroković je naglasio da je stabilnost i prosperitet Bosne i Hercegovine hrvatski prioritet te da podržava BiH kao jedinstvenu i suverenu državu u kojoj sva tri konstitutivna naroda imaju jednak i ravnopravan status.

Čović ga je izvijestio o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, a posebno o situaciji u kojoj se nalaze predstavnici hrvatskoga naroda te su se složili da Hrvate kao konstitutivni narod trebaju predstavljati njihovi legitimno izabrani predstavnici.

Jandroković je potvrdio da Hrvatska kao prvi EU i NATO susjed želi kontinuirano održavati intenzivne i sadržajne bilateralne odnose, a posebno na parlamentarnoj razini. Hrvatska je spremna, osim političke podrške na međunarodnom planu, nastaviti pružati tehničku i stručnu pomoć putem bilateralne suradnje ili suradnje s međunarodnim partnerima kroz twinning projekte. 

Dokaz tome je i novi projekt "Jačanje uloge parlamenata u BiH u kontekstu europskih integracija", koji će Hrvatski sabor, zajedno s parlamentima Mađarske i Austrije, provoditi u BiH.

Hrvatska je jedna od najsnažnijih zagovornica ubrzanja euroatlantskog puta BiH te podržava što brže podnošenje prvog Godišnjeg nacionalnog programa. Također, predsjednik sabora naglasio je da će uspostava funkcionalnih institucija na svim razinama vlasti biti značajan element za daljnji napredak u procesu euroatlantskih integracija. U tom smislu pozdravljen je sastanak političkih lidera BiH održan u srijedu.

Jandroković je na kraju istaknuo da Hrvatska želi kontinuirano unaprjeđivati odnose i suradnju s BiH te raditi na izgradnji međusobnog povjerenja, navodi se u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara