KORONAVIRUS U SVIJETU

Janša: EU treba ambiciozniji plan oporavka nakon krize s koronavirusom

Janša: EU treba ambiciozniji plan oporavka nakon krize s koronavirusom
Foto: EPA

SLOVENSKI premijer Janez Janša pozdravio je prijedlog Francuske i Njemačke o fondu za pokretanje europskog gospodarstva, uz mišljenje da bi zbog dimenzija krize zbog covida-19 planovi za to trebali biti ambiciozniji.

"To je dobar korak naprijed jer je 500 milijardi eura u makroekonomskom smislu doista značajan iznos, ali bi dobro došao ambiciozniji pristup za rješavanje simetrične krize ovolikog opsega", naveo je Janša na svom Twitteru reagirajući na objavu predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, koja je također pozdravila i podržala francusko-njemački prijedlog.

Slovenski premijer bio je među potpisnicima pisma lidera više članica Europske unije iz srednje i južne Europe koji su predlagali raspisivanje tzv. korona-obveznica sa zajedničkim jamstvom Unije kako bi se pod što je moguće povoljnijim uvjetima na financijskom tržištu mogle zaduživati i članice koje je kriza nastala zbog pandemije covida-19 najviše pogodila.

Razgovor Merkel i Macrona

Janša je na Twitteru također objavio da je o fondu za oporavak nakon krize izazvane pandemijom i višegodišnjem financijskom planu Europske unije razgovarao s talijanskim premijerom Giuseppeom Conteom.

"Obojica smo bili suglasni da za pobjedu nad ovom krizom i pomoć poduzećima i obiteljima trebamo ambiciozan plan Europske komisije. To je od vitalnog značenja za to da Europska unija i zajedničko europsko tržište dožive oporavak", naveo je Janša.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron objavili su na konferenciji za novinare nakon razgovora videovezom da zajednički predlažu uspostavu fonda za oporavak u visini od 500 milijardi eura.

Macron i Merkel objavili su u zajedničkoj izjavi prijedlog da se Europsku komisiju ovlasti da u ime Unije posuđuje novac na tržištima kapitala. Tako bi se uspostavio fond za oporavak težak 500 milijardi eura, iz kojeg bi se dodjeljivala bespovratna pomoć najteže pogođenim zemljama i sektorima u koronakrizi.

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen je u ponedjeljak u prvoj reakciji na njemačko-francuski prijedlog izjavila da on "ide u smjeru onoga koji priprema Komisija i koji će također uzeti u obzir stajališta svih država članica i Europskog parlamenta".

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara