Janša počeo razgovore s potencijalnim partnerima za novu vladu

Janša počeo razgovore s potencijalnim partnerima za novu vladu
Foto: EPA

SLOVENSKI oporbeni čelnik i bivši premijer Janez Janša danas je iza zatvorenih vrata započeo pregovore sa strankama eventualno voljnima formirati novu vladu koja bi bez novih izbora naslijedila onu Marjana Šareca.

Na razgovore su se odazvali predsjednik Stranke modernog centra (SMC) Zdravko Počivalšek te nova predsjednica Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) Aleksandra Vodopivec, nakon što je početkom prošlog tjedna Šarecova vlada podnijela ostavku.

Po ocjenama slovenskih medija, do bitnog pomaka nije došlo, a oni su izjavili da će se razgovori nastaviti idućeg tjedna.

Janša se oglasio na Twitteru

Janša nakon razgovora nije dao izjavu, ali je u jednoj poruci na Twitteru pozvao na smirivanje uzavrelog ozračja u kojima se pregovori odvijaju.

Ustvrdio je i da se na njegove potencijalne partnere u novoj koaliciji vrši jak politički pritisak da odustanu i priklone se nastojanjima premijera u ostavci Marjana Šareca da se za travanj raspišu prijevremeni parlamentarni izbori.

U slučaju da uspije i formira koaliciju sa strankama koje vode Počivalšek i Pivec, te da u nju uključi i ideološki bliže demokršćane iz Nove Slovenije (NSI), Janša bi u 90-članom parlamentu mogao dobiti 48 ruku da dobije mjesto mandatara prijelazne vlade.

To bi mu bilo dovoljno, ali je taj plan još uvijek neizvjestan, pa je sasvim moguća i druga opcija po kojoj bi Slovenci u drugoj polovici travnja išli na nove prijevremene izbore, prenose slovenski mediji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara