Janšina stranka relativni je pobjednik euroizbora u Sloveniji

Janšina stranka relativni je pobjednik euroizbora u Sloveniji
Foto: EPA

BIVŠI slovenski premijer Janez Janša, čija je kandidatska lista dobila 3 od 8 mandata koji pripadaju Sloveniji u Europskom parlamentu, kazao je da je to pobjeda i uspjeh za njegovu Slovensku demokratsku stranku (SDS) koja je na europskim izborima nastupila zajedno sa Slovenskom pučkom strankom (SLS), a izbornim rezultatom može biti zadovoljan i premijer Marjan Šarec, ocjenjuju u ponedjeljak slovenski mediji.
 
"U Europski parlament šaljemo ljude koji znaju kako se boriti za slovenske nacionalne interese, uvjeren sam da je suradnja sa SLS-om dobar put za našu buduću suradnju", kazao je u ponedjeljak Janša, reagirajući na izborni rezultat svoje liste.

Za desni centar glasalo manje Slovenaca nego inače

Kako su najavljivale i predizborne ankete, za Janšinu listu je u nedjelju glasalo najviše birača pojedinačno (26,4 posto), ali sama Janšina stranka nije bitno popravila svoj rezultat od prije pet godina, kada  je za njenu listu glasalo 24,78 posto birača.

Osim toga, ovaj put je jedan mandat s liste SDS-SLS pripao Francu Bogoviću, zastupniku Pučke stranke koja je na izborima 2014. koalirala s demokršćanskom Novom Slovenijom (NSI), strankom koja je ovaj put pala s dva mandata u 2014. na samo jedan mandat.

Neki analitičari pad broja birača koji su na europskim izborima u Sloveniji glasali za klasični desni centar vide kao odraz trendova u Europskoj uniji općenito.

"Janšina lista je dobila više nego što se mogla nadati, ali je praktično zbog koalicije sa SLS-om zapravo izgubila jedan mandat u Europskom parlamentu. Pokazalo se općenito da izborni rezultati stranaka desnog centra i dalje padaju, što je globalni trend", kazao je za mariborski dnevni list "Večer" od ponedjeljka politički analitičar i komentator Luka Gabrijelčič, dodavši ipak da je izborni rezultat desnice u Sloveniji na europskim izborima bolji od tog općenitog trenda.

Glasalo više Slovenaca nego 2014. godine

Na izborima za Europski parlament u Sloveniji je u nedjelju, prema službenim preliminarnim podacima, glasalo 28,2 posto birača, što je napredak u odnosu na 24,55 posto iz 2014., iako manje od nekih očekivanja s obzirom na snažnu kampanju za što veći odaziv koju je u Sloveniji ove godine organizirao Europski parlament.

Iako je na izborima u nedjelju najviše glasova pojedinačno osvojila Janšina stranka koja je kampanju dijelom temeljila i na protumigrantskoj platformi, osam slovenskih mandata u Europskom parlamentu birači su zapravo podijelili po pola, a zadovoljan može biti i premijer Marjan Šarec koji će u budućem Europskom parlamentu imati dva mandata.

Zajednička lista SDS-a i SLS-a je u nedjelju s 26,4 posto glasova osvojila tri eurozastupnička mandata, lista Socijalnih demokrata (SD) s 18,6 posto dva mandata, isti broj mandata i Lista Marjana Šareca (LMŠ) s 15,6 posto, dok je jedan mandat s 11 posto glasova pripao demokršćanskoj Novoj Sloveniji (NSI).

Bez mandata su, između ostalih, ostale i liste dviju stranaka u vladajućoj koaliciji, Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) Karla Erjavca te Stranke modernog centra (SMC) Mire Cerar.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara