Konzervativni japanski premijer osvojio dvotrećinsku većinu i obećao "reakciju" na Sjevernu Koreju

Konzervativni japanski premijer osvojio dvotrećinsku većinu i obećao "reakciju" na Sjevernu Koreju
Foto: HIna
 
KONZERVATIVNI japanski premijer Shinzo Abe osvojio je u nedjelju dvotrećinsku većinu na prijevremenim parlamentarnim izborima i odmah se obvezao da će odlučno djelovati prema prijetnjama Sjeverne Koreje koje su dominirale izbornom kampanjom.
 
Koalicija koju tvore Liberalno-demokratska stranka (LDP) japanskog premijera i stranka Komeito, trebala bi dobiti više od 310 od 465 mjesta ili dvotrećinsku većinu, prema procjenama koje je u noći prenio državni tv kanal NHK.
 
Dvotrećinska većina u dva doma bi mu mogla omogućiti sazivanje referenduma o reviziji pacifističkog japanskog ustava, napisanog 1947. pod američkim diktatom nakon japanske predaje na kraju Drugog svjetskog rata, čijim se člankom 9. japanski narod "zauvijek" odrekao rata.
 
Na vlasti od kraja 2012. Abe (63) bi mogao ostati na čelu vlade do 2021. i postati najdugovječniji japanski premijer.
 
"Moj neposredni zadatak je da odlučno reagiram prema Sjevernoj Koreji"
 
Prije tih izbora, vladina koalicija je imala 318 mjesta u donjem domu parlamenta koji ih ima 475, ali uzastopni skandali su zamračili njezin ugled i prijetili porazom na parlamentarnim izborima početno predviđenim za godinu dana. Abe je prošlog mjeseca odlučio raspisati prijevremene izbore i iskoristio razjedinjenost oporbe.
 
Uvjerljivom većinom, dobit će više legitimnosti za odlučan stav prema Sjevernoj Koreji koja je već ispalila dvije rakete iznad japanskog arhipelaga. Abe je sklon stajalištu američkog saveznika koji razmatra sve opcije, uključujući i vojnu.
 
"Moj neposredni zadatak je da odlučno reagiram prema Sjevernoj Koreji. Za to je potrebna jaka diplomacija. Želim pojačati našu diplomatsku snagu nakon povjerenja koje smo dobili", rekao je na televiziji u nedjelju navečer. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara