Japan - istraživanje: 6 dana prije izbora Koizumiju najniža potpora

PREMA rezultatima istraživanja javnog mišljenja koje su objavila dva japanska lista, potpora premijeru japanske konzervativne Liberalno-demokratske stranke (PLD) Junichiru Koizumiju najniža je od njegova preuzimanja te funkcije u travnju 2001., samo šest dana prije održavanja izbora za gornji dom japanskog parlamenta.

Prema rezultatima istraživanja ekonomskog lista Nihon Keizai Shimbun u kojemu je sudjelovalo 18.965 japanskih birača, u ovome ih trenutku poteze japanske vlade podupire 40 posto, u odnosu na 56 posto u mjesecu svibnju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promatrači smatraju da je to djelomično posljedica nepopularne mirovinske reforme koju je provela Koizumijeva vlada. 65 ispitanih ne odobrava reformu. I proamerička politika japanskog premijera u Iraku odigrala je igra važnu ulogu - 49 posto ispitanih Japanaca joj se protivi, a 35 posto je podupire.

Koizumijeva PLD će, smatraju analitičari nakon izbora 11. srpnja dobiti 48 mjesta u gornjem domu parlamenta, a to je tri manje od očekivanog cilja stranke. Glavni protivnik PLD-a Japanska demokratska stranka mogla bi, prema istraživanjima, dobiti 53 mjesta.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara