Japan traži ispriku Kine zbog anti-japanskih skupova

Japan je ponovio u utorak da se Kina treba ispričati i kompenzirati štetu koju je prouzročio niz nedavnih antijapanskih skupova u Pekingu i drugim velikim kineskim gradovima.

"Ponovno ćemo tražiti stajališe Kine", rekao je glavni tajnik Vlade Hiroyuki Hosoda na konferenciji za novinare u Pekingu.

Japanski ministar vanjskih poslova Nobutaka Machimura u nedjelju je zatražio ispriku tijekom sastanka s kineskim veleposlanikom u Japanu Wangom Yiem nakon anti-japanskih skupova u Kini tijekom vikenda.

Machimura je ponovio u utorak da se nada da će Kina odgovoriti na poziv na ispriku i kompenzaciju što je prije moguće. Dodao je da planira razgovarati o tom pitanju s kineskim ministrom vanjskih poslova Liem Zhaoxingom u nedjelju u Pekingu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na anti-japanskim prosvjedima organiziranima tijekom vikenda u Pekingu, Chengduu, Guangzhou i Shenzhenu tisuće demonstranata su bacale boce i kamenje na japanska diplomatska predstavništva i poslovne zgrade u bijesu zbog japanske revizije povijesti kojom se pokušavaju umanjiti zločini Japana počinjeni u Kini za vrijeme Drugog

svjetskog rata.

(Hina) xkga ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara