Japan uronio u recesiju

Japan uronio u recesiju
Foto: EPA

NA AZIJSKIM su burzama cijene dionica porasle, nakon oštrog pada prošloga tjedna, jer postupno popuštanje restriktivnih mjera u vezi koronavirusa u svijetu podržava nadu da recesija neće potrajati dugo.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6.30 sati u plusu 0,4 posto, nakon što je prošloga tjedna oštro pao.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros ojačao 0,5 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Šangaju, Singapuru, Južnoj Koreji i Australiji porasle između 0,4 i 1,2 posto.

Podršku tržištima pružaju vijesti o postupnom otvaranju gospodarstava u svijetu, s obzirom na usporavanje širenja koronavirusa, kao i nada ulagača da će fiskalne i monetarne poticajne mjere pozitivno utjecati na globalno gospodarstvo u drugoj polovici godine.

Gospodarstva u Europi i SAD-u vjerojatno su u travnju dotaknula dno i postupno se vraćaju u život. No, makroekonomski pokazatelji iz većine zemalja ukazuju na duboki pad, što povećava rizike od dugoročnijih ožiljaka koji bi mogli usporiti oporavak“, piše Christian Keller, ekonomist u Barclaysu, u osvrtu na gospodarsku situaciju.

Predsjednik američke središnje banke Jerome Powell upozorio je u nedjelju u intervjuu za CBS da bi se oporavak američkog gospodarstva mogao protegnuti i na iduću godinu te da bi država financijski trebala pomagati kompanijama i obiteljima između tri i šest mjeseci.

A u petak objavljeni podaci o oštrom padu prometa u trgovini na malo i industrijske proizvodnje u SAD-u najavljuju u tekućem tromjesečju najveći pad američkog gospodarstva od Velike depresije 1930-ih godina.

Powell je kazao da se u ovom tromjesečju očekuje pad gospodarstva između 20 i 30 posto, ali da se nada da bi već u trećem kvartalu BDP mogao porasti.

Japan uronio u recesiju

Jutros objavljeni podaci potvrdili su, pak, da je Japan uronio u duboku recesiju, prvi put nakon četiri i pol godine. Treće po veličini svjetsko gospodarstvo palo je u prvom tromjesečju ove godine 3,4 posto na godišnjoj razini, nakon što je u prethodnom kvartalu palo 7,3 posto.

Premda je pad u prvom tromjesečju manji u odnosu na očekivanja analitičara od 4,6 posto, to baš i nije utješno, s obzirom na to da se u tekućem kvartalu očekuje znatno veći pad, vjerojatno najveći od Drugog svjetskog rata.

Ulagači su oprezni i zbog napetosti između SAD-a i Kine jer predsjednik Donald Trump svako malo proziva Kinu i prijeti joj zbog izbijanja koronavirusa.

Dolar stabilan   

A na valutnim je tržištima dolar prema košarici valuta stabilan, nakon što je prošloga tjedna ojačao 0,6 posto.

Njegov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 100,38 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 100,40 bodova.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu blago porastao sa 107,05 na 107,10 jena.

No, američka je valuta blago oslabila u odnosu na europsku pa je cijena eura dosegnula 1,0825 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,0820 dolara.

Cijene su nafte, pak, nastavile rasti. Na londonskom je tržištu jutros cijena barela porasla 2,7 posto, na 33,45 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 3,7 posto, na 30,40 dolara.

Rast cijena 'crnog zlata' ušao je u četvrti tjedan jer se ulagači nadaju postupnom jačanju potražnje, s obzirom na popuštanje restriktivnih mjera i otvaranje gospodarstava u svijetu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara