KORONAVIRUS

Japan zbog koronavirusa privremeno zatvara državne škole

Japan zbog koronavirusa privremeno zatvara državne škole
Foto: EPA

JAPANSKI premijer Shinzo Abe najavio je da se sljedeći tjedan privremeno zatvaraju državne škole kako bi se spriječilo širenje novog koronavirusa dok zemlja bilježi novi smrtni slučaj.

Istovremeno, više stotina članova posade kruzera koji je u karanteni u luci Yokohama južno od Tokija dulje od tri tjedna počelo se iskrcavati i bit će pod nadzorom.

"Vladin prioritet je zdravlje i sigurnost djece", rekao je Abe novinarima. "Tražimo da sve osnovne i srednje škole diljem zemlje privremeno prekinu nastavu od 2. ožujka do proljetnih praznika", dodao je. Proljetni praznici u Japanu počinju krajem ožujka.

Sljedeća dva do tri tjedna presudna

Brojne državne osnovne i srednje škole na području Hokkaida bile su zatvorene jer je guverner tražio da se zatvore na tjedan dana. Osaka je također najavila da će zatvoriti svoje vrtiće, osnovne i srednje škole tijekom sljedeća dva tjedna, počevši od subote.

Vlasti su naglasile da će sljedeća dva do tri tjedna biti presudna za zaustavljanje širenja virusa.

"Iznimno je važno spriječiti da jedno žarište stvori novo i mislimo da moramo poduzeti rigorozne mjere", rekao je Abe, koji je od svojih ministara tražio da pripreme mjere za zaštitu gospodarstva od novonastale situacije.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara