Japanac "Da Vinci" uzletio najmanjim helikopterom

JAPANAC Gennai Yanagisawa napravio je najmanji helikopter kojim će letjeti u rodnom gradu Leonarda Da Vincija u blizini Firence kao počast genijalnoj ideji velikog renesansnog uma. 75-godišnji Gennai najavio je demonstraciju leta svojim helikopterom za 25. svibnja u Firenci.

Helikopter punog naziva GEN H-4 ima dva rotora koja se vrte u suprotnom smjeru jedan od drugoga kako bi održao stabilnosti, četiri motora koja omogućavaju let od 30-ak minuta pri maksimalnoj brzini od 90 kilometara na sat. Helikopter ukupne težine oko 75 kilograma prepoznat je od strane Guinnessove knjige rekorda te je potvrđeno kako je to najmanji model po težini i promjeru elisa.

Japanac Gennai oduševljen je svojim izumom koji će spremno ponuditi za probnu vožnju gradonačelniku Vince, Dariu Parrini, gdje planira poletjeti u čast Leonardu. Iako nije planirana proizvodnja, zainteresiranost za ovaj helikopter je izrazito velika što potvrđuje već pet prodanih primjeraka u Japanu i dva u SAD-u po cijeni od 57.000 dolara.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara