Japanci biraju gornji dom parlamenta, premijerova koalicija slovi za favorita

Japanci biraju gornji dom parlamenta, premijerova koalicija slovi za favorita
Foto: EPA

VLADAJUĆA koalicija japanskog premijera Shinza Abea ima najviše izgleda danas osvojiti većinu na izborima za gornji dom parlamenta koji će odlučiti hoće li se ostvariti njegov san o izmjeni poslijeratnog pacifističkog ustava napisanog pod pritiskom ratnog pobjednika SAD-a.

Ustav, koji je usvojen 1947. godine, a nastao je kao plod poraza u Drugom svjetskom ratu, kaže da zemlja ne smije koristiti rat kao sredstvo za rješavanje međunarodnih sporova.

Radi se o reinterpretaciji članka 9. japanskog ustava koja ograničava državni suverenitet. Tako japanska vojska smije borbeno djelovati tek u slučaju da i sama bude napadnuta, a japanskoj vojsci nije dozvoljeno ni sudjelovanje u manevrima s vojnim partnerom SAD-om.

Toj temeljnoj povelji, koju je 1947. diktirao američki okupator nakon predaje Japana na kraju Drugog svjetskog rata, Abe želi dodati amandman članku 9. o odricanju od rata "zauvijek".

85 glasova za dvotrećinsku većinu

Prema anketama koje su proveli mediji, Abeova Liberalno-demokratska stranka (LDP) je sa svojim koalicijskim partnerom na putu da osigura više od polovice od 124 mjesta u gornjem domu, ali je pitanje hoće li uspjeti osvojiti dvotrećinsku većinu koja je potrebna da se započne proces izmjene ustava, odnosno članka 9., kako bi se legitimizirala vojna sila.

"Ako ne osvoje dvotrećinsku većinu, revizija ustava će biti nemoguća", kazao je profesor Steven Reed sa sveučilišta Chuo.

Ankete pokazuju da su birači podijeljeni oko pitanja izmjene ustava. Protivnici se pribojavaju da bi se tom izmjenom Japan našao umiješan u sukobe u svijetu u kojima sudjeluje SAD.

Mediji ističu da Abeova koalicija mora osvojiti 85 mjesta za dvotrećinsku većinu u gornjem domu parlamenta.

Službeni rezultati očekuju se sutra.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara