Japanci žele na Zemlju bacati umjetne meteore, a mnogi nisu time zadovoljni

Japanci žele na Zemlju bacati umjetne meteore, a mnogi nisu time zadovoljni
Screenshot: Astro Live Experiences

PRIRODNE pojave poput kiše meteora uvijek su lijepe za gledanje, ali nas ponekad zadese baš u nezgodno vrijeme; na poslovnom smo putu ili imamo neke druge obaveze.

Japanska kompanija Astro Live Experiences (ALE) iz tih je razloga kreirala umjetnu kišu meteora, tj. satelit koji će na zahtjev korisnika izbacivati umjetne meteore kako bi osvijetlio i uljepšao noćno nebo, javlja Science Alert.

Barem je tako zamišljeno u teoriji, a uskoro ćemo vidjeti funkcionira li ova ideja u praksi.

Prototip je krenuo u svemir

Kompanija ALE upravo je na raketi Epsilon poslala svoj prvi prototip u svemir kako bi ga testirala.

Iz niske orbite, na nadmorskoj visini od oko 400 kilometara, satelit težine 65 kilograma izbacit će gomilu malih metalnih komada promjera oko 1 centimetra prema Zemlji.

Od čega su točno napravljeni metalni komadići, poslovna je tajna, ali su tako dizajnirani da izgaraju pri ponovnom ulasku u našu atmosferu (kao što se događa i s pravim meteorima). Pritom bi na 200 kilometara velikom području neba trebali stvoriti mnoštvo šarenih pruga koje će biti vidljive golom oku.

Umjetni meteori bit će veći i duže će biti vidljivi na nebu

Svaki će satelit, ako prototip bude funkcionirao, u budućnosti nositi dovoljno komadića metala za višestruke umjetne kiše meteora.

Ovaj projekt kompanije ALE prikladno se zove – Sky Canvas (nebesko platno).

"U usporedbi s prirodnim, naši meteori su masivniji i sporije putuju kroz atmosferu, zbog čega će ih ljudi moći promatrati duže vrijeme“, rekao je Hiroki Kajihara iz ALE-a.

Mogli bi izbaciti satelit u svemir

No uistinu provesti ovakav projekt, tehnički je vrlo teško.

Da bi komadići izgorjeli, potrebna im je velika brzina pa ih treba ispucati sa satelita, a ne samo s njega ispustiti. Mehanizam koji bi pucao metalne djeliće prema Zemlji morat će to učiniti uz što manje trzaja kako ne bi pritom gurnuo satelit iz orbite u svemir.

Tim je, stoga, složio plinski spremnik koji izbacuje komadiće brzinom od 8 km u sekundi.

Vodstvo kompanije Astro Live Experiences nada se da će sateliti biti operativni do sljedeće godine kada, na 75-godišnju obljetnicu bacanja atomske bombe na Hirošimu, namjeravaju prosuti svoje umjetne meteore iznad navedenog grada.

Mnogi su zabrinuti

Neki su znanstvenici zabrinuti zbog posljedica koje bi mogao stvoriti ovakav tip nebeskog spektakla.

Prostor oko Zemlje već je pretrpan različitim aktivnim i neaktivnim satelitskim sustavima. U slučaju da dođe do nekog kvara u ALE-ovom satelitu, poput toga da se komadići ispucaju pri pogrešnom kutu, može doći do sudara s osjetljivom satelitskom opremom.

"Prije nego što pustimo nešto u orbitu, moramo vrlo pažljivo razmisliti o tome što zapravo radimo", kazao je Moriba Jah sa sveučilišta u Arizoni za National Geographic.

Naravno, tu je i problem privremenog svjetlosnog zagađenja koje može naškoditi astronomskim promatranjima sa Zemlje.

Trend neozbiljnih projekata

Izgleda da trend slanja pomalo neozbiljnih objekata u svemir sve više dobiva na snazi, piše Science Alert.

Tako je prije godinu dana bez prevelike pompe s Novog Zelanda u orbitu na nekoliko mjeseci lansirana disko-kugla sa zrcalima.  

Umjetnik Trevor Paglen u prosincu 2018. godine u svemir je lansirao 30 metara dug sjajni objekt naziva Orbitalni reflektor.

Kina pak namjerava uskoro u orbitu poslati umjetni mjesec kako bi smanjila potrošnju za umjetnu rasvjetu na ulicama, a neki dan se pojavila vijest kako jedna ruska kompanija namjerava stavljati reklame u svemir.

S obzirom da lokalni i međunarodni propisi još uvijek nisu sasvim regulirani kada je u pitanju orbitalni prostor, vjerojatno možemo očekivati ​​kako će razne kompanije iskoristiti tu priliku i još neko vrijeme u orbitu slati znanstveno nesvrhovite objekte.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara