Japanska carska kuća konačno dobila muškog nasljednika

JUTROS je vijest o rođenju jednog muškog djeteta je izazvala sveopću radost u Japanu te, barem privremeno, s dnevnog reda skinula moguću ustavnu krizu u zemlji izlazećeg sunca.

Japan je zemlja koja se diči dugovječnošću svojih stanovnika, a slično bi se moglo reći i za njenu carsku dinastiju koja se na čelu Japana neprekidno nalazi od 660. godine pr.n.e.

Međutim, kao što je u modernom Japanu uz rekordnu dugovječnost išao i rekordno slab natalitet, tako se i carska dinastija suočila s činjenicom da joj je budućnost u pitanju zbog nedostatka nasljednika. Tako je posljednje muško dijete u carskoj obitelji, princ Akishino, sin cara Akihita i brat prijestolonasljednika Naruhita, rodilo 1965. godine.

S obzirom da japanski ustav predviđa da samo muškarci mogu nasljeđivati carsko prijestolje, u Japanu se počelo govoriti o ustavnoj krizi čim je postalo izgledno da Naruhitova supruga, 42-godišnja princeza Masako, neće biti u stanju roditi muškog nasljednika.

Masako, bivša diplomatkinja koja je 2001. godine rodila 4-godišnju princezu Aiko, navodno je imala već jedan spontani pobačaj, oboljela od herpesa, a prema nekim navodima i od depresije izazvanim neuspjelim pokušajima da carskoj kući pribavi nasljednika. 

Medijske i slične špekulacije su eskalirale krajem prošle godine kada je Naruhitov rođak princ Tomohito navodno sugerirao da se problem pribavljanja muškog nasljednika riješi korištenjem priležnice.

Premijer Yanichiro Koizumi je na to reagirao najavama o promjeni ustava kojima bi se omogućilo ženskim članovima obitelji da se popnu na carsko prijestolje, te je predstojećim promjenama posvetio svoj govor u japanskom parlamentu početkom ove godine.

Međutim, nedugo nakon te vijesti je objavljeno kako je zatrudnjela princeza Kiko, 39-godišnja supruga princa Akishina i majka princeza Mako i Kako. Špekulacije da bi njeno treće dijete moglo biti muško je natjeralo premijera da privremeno odustane od ustavne reforme.

Japanska carska kuća je, u skladu s običajima, odbijala priopćiti je li dijete muškog ili ženskog spola. Jučer su, međutim, japanski tabloidi već "provalili" vijest da će princeza Kiko roditi dječaka.

Prije nekoliko sati je japanska carska kuća priopćila kako je Kiko carskim rezom u 8:27 po lokalnom vremenu rodila zasad neimenovanog dječaka, koji će, po svemu sudeći, jednog dana biti japanski car. Dijete je pri rođenju imalo oko 3 kilograma.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara