Japanska vlada darovala 73.201 euro osnovnoj školi "Petra Hektorovića"

JAPANSKA je vlada darovala 73.201 euro Osnovnoj školi "Petra Hektorovića" u Starom Gradu na Hvaru za obnovu sustava centralnoga grijanja, izvijestilo je danas Japansko veleposlanstvo u Zagrebu.

Ugovor o obnovi sustava centralnog grijanja Osnovne škole "Petra Hektorovića" potpisat će 6. veljače u starogradskoj školi u ime japanske vlade veleposlanik u Hrvatskoj Kaname Ikeda, a za Osnovnu školu "Petra Hektorovića" ravnatelj Ivan Jurkić.

Po Jurkićevim riječima školsku zgradu, izgrađenu 1908., u Drugome svjetskom ratu spalili su talijanski okupatori, a ponovno je izgrađena 1968. Danas je škola suočena s mnogim teškoćama, a najveća je loše grijanje postavljeno prije 20 godina, koje zimi otežava nastavu. Japanska je vlada odobrila novac za rekonstrukciju sustava centralnog grijanja kako bi se poboljšali uvjeti rada 211 učenika i 22 nastavnika u 12 razreda.

Jurkić je rekao kako je odluka za obnovu centralnoga grijanja odabrana između triju prijedloga - obnove električne instalacije i ugradnje gromobrana.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svojim programom pomoći japanska vlada podupire nevladine udruge, školske ustanove, tijela lokalne samouprave i javne ustanove u ostvarenju raznovrsnih razvojnih programa i podmirivanju osnovnih potreba u obnovi i opremanju.

Japanska je vlada takve oblike pomoći uvela 1999. i od tada je za različite programe u Hrvatskoj izdvojila 1,018.750 dolara i 718.944 eura.

(Hina) pp ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara