Japanski roveri sletjeli na asteorid. Počeli slati slike

Japanski roveri sletjeli na asteorid. Počeli slati slike
Foto: JAXA/Twitter, EPA

DVA mala rovera iz japanske svemirske letjelica Hayabusa 2 spustila su se na asteroid Ryugu koji se nalazi 300 milijuna kilometara od Zemlje, javlja Japan Times.

Iz Japanske svemirske agencije (JAXA) javili su kako će dva mala rovera Minerva-II-1 fotografirati asteroid i izmjeriti temperature prije nego što se glavna sonda spusti na njega. Objavili su već i prve fotke koje su roveri poslali.

Dva rovera visine 18 i 7 centimetara te težine oko jednog kilograma trebali bi se kretati po površini Ryugua čija je gravitacija slaba pa je pothvat izuzetno težak. Ako uspiju, bit će to prvi put da su istraživači proveli promatranje pomoću robota na površini nekog asteroida.

Hayabusa 2 lansiran je u prosincu 2014. godine kako bi istražio nastanak Sunčeva sustava i porijeklo života. Namješten je da ostane na asteroidu oko godinu i po dana prije povratka na Zemlju, pred kraj 2020. godine, rekli su iz JAXA-e.

Njegov prethodnik, Hayabusa (ime na japanskom znači sivi sokol), vratio se na Zemlju u lipnju 2010. godine, nakon sedmogodišnjeg putovanja na asteroid Itokawa.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara