Japanskog farmera spasili reporteri AP-a: Tjednima je gledao leševe svinja i ruševine

Japanskog farmera spasili reporteri AP-a: Tjednima je gledao leševe svinja i ruševine

Ilustracija: AFP

REPORTERI Associated Pressa u pokrajini Fukushima na samoj granici linije evakuacije, oko 19,5 kilometara od nuklearke pronašli su 75-godišnjeg farmera koji od strašnog potresa i tsunamija nije vidio niti jednog čovjeka, cijelo to vrijeme gledao je leševe svinja i ruševine, te se pitao gdje mu je nestala supruga.

Kunio Shiga nije mogao otići nigdje jer teško hoda, a njegovi svi susjedi su pobjegli što dalje od nuklearke. Čak niti spasioci nisu bili blizu njegova kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vi ste prvi ljudi s kojima razgovaram nakon tsunamija. Imate li što hrane, platit ću vam", rekao je starac reporterima koji ga opisuju kao preplašenog i dezorijentiranog. Reporteri su mu dali litru vode i 20-ak energetskih pločica koje su imali sa sobom, te su obavijestili lokalnu policiju o pronalasku 75-godišnjaka.

Ovih nekoliko tjedana Shiga je živio u svojoj kući koja je ostala netaknuta, međutim sve je u njoj bilo razbacano. Nije imao struje pa nije mogao kuhati te je spašen u zadnji tren jer mu je nestajalo hrane i vode.  Reporterima je rekao kako je tsunami došao točno do njegove kuće. "Supruga mi je bila tu negdje, ali ne znam gdje je od tada.", rekao je starac koji je dane provodio sjedeći na kućnom pragu ili ležeći u krevetu i slušajući radio na baterije.

"Star sam i nisam mogao otići. Čuo sam za evakuaciju na radiju, ali kuda sam mogao otići. Jedva hodam i ne znam tko bi se uopće pobrinuo za mene", pričao je 75-godišnjak koji je napokon spašen a prema informacijama koje su nakon spašavanja dobili AP-ovi novinari i njegovo zdravstveno stanje je dobro.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara