JAR izdao nalog za uhićenje bivše prve dame Zimbabvea

JAR izdao nalog za uhićenje bivše prve dame Zimbabvea
Foto: EPA

JUŽNOAFRIČKA policija priopćila je danas da je izdala uhidbeni nalog za Grace Mugabe, suprugu bivšeg zimbabveanskog predsjednika Roberta Mugabea, u vezi s napadom na južnoafričku manekenku u Johannesburgu prošle godine.

"Policija istražuje, podnijeli smo zahtjev pravosuđu i sud nam je izdao uhidbeni nalog za napad na Gabriellu Engels", rekao je za AFP glasnogovornik policije Vishnu Naidoo.

Sud u Randburgu, u pokrajini Gautengu, gdje se nalazi i Johannesburg, izdao je uhidbeni nalog za Grace Mugabe 13. prosinca, pod optužbom za "fizički napad i nanošenje teških tjelesnih ozljeda".

Optužena je da je udarila djevojku

Bivša prva dama Zimbabvea, kojoj su 53 godine, optužena je da je udarila Engels električnim kabelom u luksuznom hotelu u poslovnoj četvrti Sandtonu, u kojemu su bila dvojica njezinih sinova.

Dvadesetogodišnja manekenka je zadobila posjekotine na čelu i na zatiljku.

Robert Mugabe je tada još bio na vlasti pa je južnoafrička vlada dala njegovoj supruzi diplomatski imunitet, što joj je omogućilo da napusti Južnoafričku Republiku i vrati se u Zimbabve.

Bivša prva dama ima slab ugled u javnosti

Mugabe je svrgnut s dužnosti predsjednika Zimbabvea u studenom 2017. nakon vojnog udara koji su izveli generali kako bi prekinuli špekulacije po kojima će vremešni predsjednik ustupiti vlast supruzi nakon 37 godina vladavine.

Prema riječima aktualnog predsjednika Emmersona Mnangagwe, koji je izabran ljetos, Mugabe (94) je u Singapuru, gdje se liječi. Ne može hodati zbog bolesti i starosti.

Afera je pogoršala ionako slab ugled bivše prve dame. Redovito je na meti kritike zbog kupovine skupe odjeće, putovanja i navodne umiješanosti u korupcijske skandale u zemlji koju je zahvatila teška gospodarska kriza.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara