jasenovac - predstavljane dvije knjige o koncentracionom logoru jasenovac

U dvorani Memorijalnog muzeja Spomen područja Jasenovac neposredno nakon komemoracije održane u znak sjećanja na proboj zatočenika koncentracionog logora Jasenovac i sve stradale u tom logoru, predstavljene su knjige "Jasenovac 1941. 1945. logor smrti i radni logor" Nataše Mataušić i "Stradanja Roma za vrijeme Drugog svjetskog rata" dr. Narcise LengelKrizman. L

Predsjednik Savjeta Spomen područja Jasenovac Slavko Goldstein je rekao da su knjige izašle u biblioteci "Kameni cvijet" u okviru koje će se i ubuduće istraživati istina o nekadašnjem koncentracionom logoru. "Jer, istina odgovara na sva pitanja i svemu daje sadržaj i smisao", rekao je na kraju Goldstein.

Kazao je da su knjige objavljene uz financijsku potporu Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti.

Ministar kulture Antun Vujić je rekao da te knjige govore o potresnim ljudskim iskustvima i da su napisane vrlo promišljeno, obzirno i pažljivo, kako se ne bi reklo "nešto pogrešno o onome što se ovdje događalo". "Stoga su snažna podloga ne samo novom ustroju Jasenovačkog muzeja već novom demokratskom ustroju našeg ukupnog političkog mentaliteta", kazao je Vujić.

Rekao je također da će Ministarstvo kulture ove godine za različite aktivnosti Jasenovačkog muzeja osigurati tri milijuna kuna.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o svojoj knjizi "Stradanja Roma za vrijeme Drugog svjetskog rata", dr. Narcisa Lengel-Krizman je naglasila da su dosadašnja istraživanja o stradanjima Roma u Drugom svjetskom ratu bila marginalizirana. Posebno je naglasila da se iza svakoga imena u knjizi krije jedan čovjek.

Autorica knjige "Jasenovac 1941.- 1945. logor smrti i radni logor" Nataša Mataušić rekla je da u njenoj knjizi nema puno toga nepoznatog, ali da su u njoj na jednome mjestu obuhvaćene sve relevantne činjenice vezane za bivši koncentracijski logor Jasenovac.

Predstavljanju dviju knjiga o stradanju u ustaškom logoru Jasenovac prisustvovali su predsjednik Stjepan Mesić, bivši zatočenici logora te mnogobrojni posjetitelji.

(Hina) sz jn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara