Javna nabava I: Dođi u HDZ, doniraj i pobijedi!

Foto: Goran Mehkek (Cropix)

REGISTAR javne nabave koju je jučer pokrenula udruga Vjetrenjača, iza koje stoji Marko Rakar, pruža jedinstven uvid kako su dobivali poslovi sa državom. Naime, već je dugo javna tajna kako se poslovi zapravo namještaju "podobnim", a registar otkriva dio malverzacija. Stoga, usporedili smo listu donaciju HDZ-a za prošlu godinu, te prošli kroz registar javne nabave. Nismo se iznenadili. Sve su te tvrtke jako dobro poslovale sa državom.  

Đurkin se žalio na poticaje, ali je zato dobivao natječaje

"S obzirom da sam ja visokopozicionirani HDZ-ovac, mogu vam reći da sam malo dobio", rekao je za Index svojevremeno Zlatko Đurkin visokopozicionirani HDZ-ovac u Međimurskoj županiji koji obnaša dužnost rizničara u toj stranci. Naime u vrijeme kada "HDZ "još nije bio najbolji kad je najteže", Đurkin koji je svake godine bogato donirao svoju stranku žalio se tada da je dobio samo 1,2 milijuna kuna državnih poticaja.

Uvidom u registar javne nabave došli smo do podatka da  rizničar HDZ-a u Međimurju nikako ne bi trebao biti nezadovoljan. Njegova tvrtka Đurkin u dvije i pol godine preko javnih je natječaja došla do astronomskih 65,4 milijuna kuna, a uspio je dobiti 84 natječaja.

Neki su krajnje sumnjivi poput onog za Hrvatsku narodnu banku kada je dobio poslove preuređenja stambenih u poslovne prostorije. Naime, procijenjena vrijednost ugovora bila je 281,643 kuna, a Đurkin je ponudio 281,643,00 kuna, odnosno isti iznos.

S obzirom da ne postoji razlika između predviđene vrijednosti i ponuđene cijene valja se zamisliti kako je moguće da je točno pogodio iznos ugovora, a da mu to netko nije došapnuo. Tako je dobio vrijedni projekt u Vodicama na obnovi "Stare škole", pa opet od HNB-a, pa od vladine Agencije za pravni promet, pa od riječkog komunalnog društva...

Hotelijeru Leki famozni Dodatak II B


Tvrtka Đurkin prošle je godina imala prihod od 176 milijuna kuna, a dobit je 13,9 milijuna kuna. Čak 11 ugovora dobili su pregovaračkim postupkom bez prethodne objave.

Još jedan veliki donator HDZ-a Anđelko Leko, čelnik HUP-a dobro je trgovao sa državom. Naime, dobio je sedam natječaja te zaradio 2,1 milijun kuna. Zanimljivo je kako je Leko gotovo sve poslove dobio preko famoznog dodatka II B koji mogućuje naručitelju poslova i usluga da dodijeli posao poduzeću po vlastitom izboru onda kad je u pitanju organiziranje izložbi, sajmova, kongresa i sličnih manifestacija.

Upravo je dodatak II B u većini slučajeva preduvjet za malverzacije kojima su iz javnih poduzeća i tijela državne uprave izvučeni milijuni kuna. Primjerice Fimi media je tako dobivala gotovo sve poslove.

Kako pogoditi procijenjenu vrijednost posla u lipu!?


Još jedan financijer HDZ-a tvrtka Jedinstvo iz Krapine može se pohvaliti milijunskim poslovima preko javnih natječaja s obzirom da su zaradili preko  20 milijuna kuna.

Osijek Koteks koji također svake godine bogato donira HDZ, uspio je dobiti 99 natječaja te zaraditi više od 242 milijuna kuna. U direktnom pregovaranju bez prethodne objave natječaja dobili su 18 poslova. Najviše su dobili od Ministarstva znanosti čak 57 milijuna kuna. Neki od poslova koje su dobivali bili su "nepredviđeni radovi". Kako je vidljivo iz registra od HAC-a su tako dobili 2,8 milijuna kuna vrijedan posao na dionici Osijek-Đakovo a zanimljivo je da su uspjeli pogoditi procijenjenu vrijednost posla u lipu.

Za popravke pruge više od 8 milijuna kuna


Naime, procjena je bila da bi posao mogao stajati 2.828.205, upravo taj iznos ponudili su iz ove osječke tvrtke.

Varaždinska Vindija dobila je od države 371 posao preko javne nabave a zaradili su 66,7 milijuna kuna. Iz gotovo svih poslova s Ministarstvom obrane u nabavci hrane i pića razvidno je kako ne postoji razlika u procijenjenom poslu i ponuđavačevoj cijeni. Iznosi su točni - u lipu.  

Trgograd Pavić zapravo građevinski obrt specijaliziran za izgradnju, popravak i održavanje željezničkih pruga zaradio je malo više od 8 milijuna kuna. Na listi donatora vladajuće stranke nalazi se i tvrtka Tehnocolor koja je dobila četiri natječaja ukupne vrijednosti 893 tisuće kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara