Je li američki prodor prema Bagdadu maska za napad iznenađenja?

U ZALJEVSKOM ratu 1991., američki zapovjednik general Norman Schwartzkopf predstavio je plan napada koji je bio toliko "proziran" da su ga u Pentagonu ismijali, no u noći napada on se smijao posljednji.

Natjerao je Iračane koji su okupirali Kuvajt da vjeruju kako će se njegove glavne snage izravno sudariti s njihovim glavnim snagama, a onda je noću kradomice vojsku prebacio 200 km sjeverozapadno i priredio glasoviti manever iznenađenja nazvan "lijeva udica".

Je li moguće da i sada SAD i Velika Britanija "telefoniraju" svoje namjere kako bi prikrili još jedan šok za Iračane?

U neuobičajenom obznanjivanju idućeg glavnog vojnog poteza u ratu, britanski premijer Tony Blair ovoga je tjedna govorio o "kritičnom trenutku" koji će nastupiti kada se američki 5. Korpus sretne s Divizijom Medina, iračke Republikanske garde kod Bagdada.

U srijedu ujutro sve američke TV mreže govorile su o predstojećoj bici, oglašavajući je na najznačanijim mjestima kao da se radi o meču za svjetskog prvaka u teškoj kategoriji.

Moguće je da američko-britanske snage imaju toliku silnu premoć da im nije ni potreban faktor iznenađenja, već će jednostavno smožditi diviziju Medina u trenutku koji sami odaberu. Ili je sve to varka?

Postoji sablasna tišina na sjeveru i zapadu Iraka. Minimalno se izvještava o napredovanju invazije na tim područjima, osim o odbijanju Turske da propusti američku oklopnu diviziju sa 60.000 vojnika preko svog teritorija na sjever Iraka i ambicijama Ankare da tamo uputi vlastite snage.

Osim zauzimanja dva pustinjska uzletišta na zapadu Iraka prošloga petka, nije se puno čulo o tom ratištu, osim izjava kurskih izvora da bi Amerikanci mogli iskoristiti ta uzletišta za napad na Mosul.

Glavnina pozornosti posvećuje se prodoru oklopnih kolona kolicije iz smjera Kuvajta prema Bagdadu, čemu pridonose i izvješća novinara koji su uključeni u postrojbe, no, to je samo "dio mozaika" rekao je zapovjednik snaga general Tommy Franks.

Na sjeveru i zapadu Iraka djeluju britanske, australske i američke specijalne snage, koje su po Franksu tamo napravile "sjajne stvari". Spacijalne snage su prelagane da bi udarile na republikanske divizije Al Hamurabi, Adnan i Al Abed, razmještene zapadno i sjeverno od Bagdada, no među njihove specijalnosti spada i priprema tajnih uzletišta, a američka vojska ima sposobnosti za izvođenje zračnih desanta kao ni jedna druga vojska na svijetu.

Obična sletna staza u pustinji dovoljna je transportnim zrakopovima C-130 Hercules i divovskim C-17 da za kratko vrijeme prebace veliki broj vojnika, topova, tenkova i oklopnih vozila.

Da li se ponovo priprema varka? Relativna malobrojnost invazijskih snaga koje nadiru s juga - koju su kritizirali neki američki stručnjaci - mogla bi nuditi odgovor na to pitanje.

Reutersovim izvjestiteljima s 3. pješačkom divizijom se već danima govori da je cilj divizija Medina kod Karbale i Najafa, dok će se 1. marinska divizija sudariti s divizijom Bagdad, južno od glavnog grada. No 101. Zračno-desantna divizija još uvijek čeka u Kuvajtu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara