Je li Greta Thunberg junakinja ili cura koju žrtvuju za opće dobro?

Je li Greta Thunberg junakinja ili cura koju žrtvuju za opće dobro?
Foto: EPA

GRETA Thunberg, švedska tinejdžerica i ekološka aktivistica koja se proslavila pokretanjem Školskog štrajka za klimu, postala je ikona globalnog pokreta za borbu protiv klimatskih promjena.

"Kradete nam budućnost", poručila je Greta u britanskom parlamentu, u jednom u nizu svojih dojmljivih govora o potrebi i hitnosti zaštite planeta od nekontroliranih klimatskih promjena. "Lagali ste nam. Dali ste nam lažnu nadu", dodala je.

>> Greta Thunberg u britanskom parlamentu: Kradete nam budućnost

Kad je Greta imala 11 godina, prestala je jesti na puna dva mjeseca. Tako barem tvrde njeni roditelji u memoaru koji su objavili prošle godine, naslovljenom Prizori iz srca. Zdravlje joj je bilo ozbiljno ugroženo, krvni tlak i puls pokazivali su znakove izgladnjivanja, a nije razgovarala ni s kim osim s roditeljima i mlađom sestrom Beatom.

Nakon godina depresije, poremećaja u prehrani i anksioznih napadaja, na kraju joj je dijagnosticiran Aspergerov sindrom (što je vrsta autizma, ali je osoba i dalje visoko funkcionalna) i opsesivno-kompulzivni poremećaj (OCD). Osim toga, pati i od selektivnog mutizma, poremećaja povezanog s teškom anksioznošću zbog kojeg osoba ne može razgovarati ni s kim izvan najuže obitelji.

Ekološka kriza planeta i privatna kriza obitelji s dvije autistične kćeri

U Prizorima iz srca opisano je kako je Greta došla na ideju i pokrenula Školski štrajk za klimu, prvo sama, a zatim, 15. ožujka, zajedno sa stotinama tisuća učenika koji su napustili učionice i izišli na ulice diljem svijeta, zahtijevajući akciju za spas planeta od ljudski uzrokovanog globalnog zagrijavanja. Greta i dalje štrajka svaki petak, a provela je i tri tjedna sjedeći ispred švedskog parlamenta na početku školske godine. 

>> Učenici širom svijeta prosvjeduju za klimu: "Nemamo drugi planet"

Gretina majka, Malena Ernman, i sama je zvijezda, ali u svijetu glazbe. Ova operna pjevačica predstavljala je Švedsku na Euroviziji 2009. u Rusiji. Njen memoar, koji je napisala uz pomoć supruga i djece, već se prevodi na brojne jezike, što je dodatna potvrda zanimanja za ekscentričnu kampanju njene kćeri Grete, piše Paulina Neuding za portal Quillette. 

U memoaru se, međutim, njihova privatna obiteljska kriza, koja se vrti oko psihičkih poremećaja obaju kćeri, povezuje s ekološkom krizom, kao i ugnjetavanjem žena, manjina i ljudi s hendikepom. Sve navedeno ima isti uzrok, tvrde, ne baš uvjerljivo, Ernman i Thunberg u knjizi.

Gretina mlađa sestra Beata, koja ima 12 godina, također ima Aspergerov sindrom, OCD i poremećaj pozornosti s hiperaktivnošću (ADHD). Kako se otkriva u knjizi, sklona je napadajima bijesa tijekom kojih viče na majku, inzistira hodati ulicom na točno određen način i zahtijeva od majke da je čeka za vrijeme njenog plesnog treninga.

Neobična teza o povezanosti klimatskih promjena i psihičkih poremećaja djece 

Ovo je, ukratko, obitelj koja se bori s mučnim iskustvom odgajanja disfunkcionalne djece, a roditelji kroz knjigu otkrivaju svoju tjeskobu i očaj dok se trude zaštititi svoje kćeri od izgladnjivanja i drugih oblika samoozljeđivanja i osigurati im najbolju moguću skrb. Greta ide u školu za djecu s posebnim potrebama. 

Međutim, njihova tvrdnja da se poremećaji njihove djece i klimatske promjene mogu riješiti na isti način, "promjenom sistema", uključujući "patrijarhalne strukture", prilično je bizarna i daje povoda za sumnje oko cijelog pokreta koji Greta sada predvodi.

Gretu već usporedili s Pipi Dugom Čarapom, Che Guevarom i - Isusom

Gretu je u međuvremenu časopis Time proglasio jednom od 100 najutjecajnijih osoba ove godine, Držala je govor pred europskim i britanskim parlamentom, kao i na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu. Sudjelovala je na panelu s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Gutteresom, kao i s papom Franjom, koji joj je poručio da "nastavi raditi to što radi". Dobila je brojne nagrade, a nominirana je i za Nobelovu nagradu za mir. 

>> VIDEO Pogledajte govor mlade Grete Thunberg na prosvjedu u Londonu

"Je li Greta novi Che Guevara?", zapitala se njemačka TV voditeljica Maybrit Ilner u debati o školskom štrajku. Biskup berlinski čak ju je usporedio s Isusom. S obzirom na ono što znamo o njenom mentalnom zdravlju, ovo zaista nije odgovoran pristup njenom aktivizmu od strane odraslih, smatra novinarka Quillettea.

Novinar konzervativnih britanskih novina Spectator također se u članku naslovljenom "Nevolje s Gretom Thunberg" osvrnuo, među ostalim, na Gretin poziv radnicima da pokrenu opći štrajk. Jedno je štrajk za školsku djecu, drugo je uvjeriti industrijske radnike čiji posao i životni standard ovisi o jeftinim izvorima energije.

Zeleni aktivisti žele zamijeniti fosilna goriva zelenim izvorima energije. ali što ako će takva tranzicija stvoriti 1000, a uništiti 100 tisuća poslova u industriji? Što ako bi ispunjenje cilja za eliminaciju emisija ugljika do 2025., što traže zeleni aktivisti iz tzv. "Pobune protiv izumiranja" koji su se nedavno u Londonu zalijepili za vlak, izazvalo slom globalne ekonomije? To su pitanja na koja ne postoje jednostavni i laki odgovori, piše Spectator.

Greta kaže da vidi stvari crno-bijelo. To i je problem

Greta također tvrdi da vidi ovaj problem jasnije jer vidi stvari crno-bijelima. No nije li upravo to problem, pita se Ross Clark u Spectatoru. Radi se o kompleksnom problemu koji zahtijeva nijansirano rješenje i koji se ne može svesti na crno-bijeli izbor - uništenje okoliša ili njegovo spašavanje.

Odrasli, čini se, gledaju djevojčicu s pletenicama, koju su njemački mediji nazvali i "Pipi Duga Čarapa klimatskih promjena", i vide u njoj izvor mudrosti od kojeg moraju usvojiti moralne instrukcije bez oklijevanja.

No sama metoda Gretinog aktivizma je problematična. Dok je štrajk na radnom mjestu sredstvo vršenja pritiska na poslodavce prijetnjom financijske štete koju im štrajkaši mogu nanijeti, učenici štrajkom privlače pozornost, ali na kraju mogu naštetiti jedino sebi. Baš kao i štrajkaši glađu. Stoga možda i nije čudno da ga predvodi tinejdžerica koja ima problema s patološkim izgladnjivanjem, piše Spectator.

"Želim da paničarite. Želim da osjećate strah koji ja osjećam svaki dan", rekla je Greta u svom govoru u Davosu u siječnju ove godine. Govor je počela tvrdnjom da "naša kuća gori". S obzirom na njene panične napadaje, trebali bismo dvaput razmisliti umjesto da je nekritički podržavamo, upozorava Neuding.

Iskorištavamo li djevojku s problemima za veće dobro?

To ne znači da 16-godišnjaci i 16-godišnjakinje nisu u stanju razumjeti posljedice svojih postupaka ili da problemi koje Greta ima znače da ne može zauzeti stav o političkim temama - pa čak i predvoditi globalni pokret. Njeni nastupi pred svjetskim liderima i britanskim i europskim zastupnicima ne ostavljaju mjesta sumnji da se radi o vrlo inteligentnoj, elokventnoj i smjeloj tinejdžerici. Uostalom, sama Greta kaže da joj je aktivizam pomogao u oporavku. 

Također, svi navedeni razlozi za zabrinutost oko Gretine misije ne znače da klimatske promjene nisu stvarne, da vrijeme za konkretno djelovanje i tranziciju na ekološki održive izvore energije ne istječe i da se ne radi o jednom od najvećih problema s kojim se čovječanstvo suočava. Alarmantni podaci dobiveni radom tisuća klimatoloških znanstvenika koji sudjeluju u radu Međuvladinog panela za klimatske promjene (IPCC) dokaz su da nemamo pravo na neutemeljenu, ideološki motiviranu skepsu ni na ignoriranje posljedica koje već osjećamo diljem svijeta.

No to ne znači ni da odrasli nemaju odgovornost ostati odrasli pred djecom, umjesto da se zanose njihovim mesijanskim ili revolucionarnim snovima. Gretu su švedske novine proglasile "ženom godine". Ali ona nije žena, nego dijete. Vrijeme je da se zapitamo iskorištavamo li je ili čak žrtvujemo za ono što vidimo kao veće dobro, zaključuje novinarka Quillettea.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara