Policija potvrdila: U eksploziji u Alcanaru poginuo imam koji je osmislio napade u Španjolskoj

Policija potvrdila: U eksploziji u Alcanaru poginuo imam koji je osmislio napade u Španjolskoj

Foto: Hina

ŠPANJOLSKA policija identificirala je dva tijela pronađena u kući uništenoj u eksploziji u kojoj je planiran teroristički napad na Barcelonu.

Kuća u gradu Alcanar, dva sata vožnje prema jugu od Barcelone, uništena je u eksploziji u srijedu, noć prije nego što je terorist u kombiju ubio 13 ljudi na ulici La Rambla u Barceloni.

Pronađeno tijelo imama

Katalonska policija vjeruje da se eksplozija u Alcanaru dogodila slučajno, dok su teroristi povezani s napadima u katalonskim gradovima ovog tjedna pripremali eksploziv za sofisticirane napade koje su planirali. Gubitak dvaju članova terorističke ćelije i materijala od kojega su planirali izraditi bombe, potaknuo je ostatak grupe da smrtonosni napad na La Rambli izvedu kombijem, zaključili su istražitelji.

"Nastavili su željeti zlo, samo ne onako kako su očekivali da će ga napraviti", rekao je šef katalonske policije, Josep Lluis Trapero.

Policija je otkrila kako je jedno od identificiranih tijela ono bivšeg imama, Abdelbaki es Sattyja, koji je vjerojatno bio i duhovni vođa grupe. Mohameda Houlija Chemlala, koji je pronađen  ranjen u kući u Alcanaru, policija je zatvorila.

Promijenili planove

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija vjeruje kako su članovi grupe htjeli napuniti tri kombija eksplozivima i izvesti istodobno tri napada dok im planovi nisu poremećeni. Od 12 terorista kojima je kuća u Alcanaru služila kao baza, petoricu je ubila policija u Cambrilsu kada su pokušali izvesti napad noževima, četvorica su uhićena, a ostatci dvojice pronađeni su u uništenoj kući.

Za 22-godišnjim Marokancem, Younesom Abouyaaqoubom intenzivno se traga i policija nema pretpostavki o tome gdje bi mogao biti. Još uvijek se ne zna ni tko je od članova ćelije vozio kombi na La Rambli i pobjegao nakon toga. U Cambrilsu je ubijen 17-godišnji Moussa Oukabir kojeg su španjolski mediji identificirali kao vozača, ali policija nije prihvatila ovu teoriju, piše Independent.

Uhićeni novinari

U Alcanaru su uhićena i dva španjolska novinara koji su prošli policijske barijere i ušli u ostatke uništene kuće u Alcanaru. Tri talijanska novinara koja su tome nazočila nisu uhićena jer nisu prešla policijske granice.

U napadu na ulici La Rambla u Barceloni ozlijeđeno je 120 ljudi, a poginulo ih je najmanje 13. U Cambrilsu je poginula jedna žena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara