Je li suđenje o Trumpovom opozivu namješteno?

Je li suđenje o Trumpovom opozivu namješteno?
Foto: EPA/Wikipedia

OD POČETKA postupka opoziva, koji je oporba u Kongresu pokrenula protiv njega, američki predsjednik Donald Trump tvrdi da se radi o "namještenom procesu i lovu na vještice" - baš kao u slučaju istrage specijalnog tužitelja Roberta Muellera prije toga.

No kako vidimo iz jučerašnjeg početka suđenja o opozivu u američkom Senatu, koji je Predstavnički dom Kongresa već izglasao, oporbeni demokrati sada koriste isti argument.

"Ovo nije proces za pošteno suđenje. Ovo je proces za namješteno suđenje", konstatirao je predsjednik kongresnog Odbora za obavještajna pitanja i glavni "menadžer", što je u postupku opoziva uloga ekvivalentna tužitelju, Adam Schiff. 

"Predsjednik je uključen u ovo zataškavanje jer je kriv i zna to", pridružila mu se još jedna menadžerica, kongresnica Val Demings s Floride. 

>> Suđenje za opoziv Trumpa: Novi udarac za demokrate, proces će trajati kratko

Trumpov odvjetnik: Oni žele ukrasti prošle i buduće izbore

S druge strane, Trumpov odvjetnički tim također je, odmah na početku suđenja, nastupio vrlo borbeno, zgražajući se nad navodnim nepoštenim tretmanom predsjednika i optužujući demokratske kongresnike za napad na američku demokraciju.

"Oni nisu ovdje da bi ukrali jedne izbore, oni su ovdje da bi ukrali jedne i druge izbore (one 2016. i nadolazeće ove godine). Oni vam to neće reći. Nemaju kičme reći to izravno. Ali to je točno ono što ovdje žele napraviti", rekao je odvjetnik Bijele kuće Pat Cipollone.

I dok je Cipollone nazvao cijeli postupak neosnovanim te ustvrdio kako nema nikakvih pravnih elemenata za pokretanje opoziva, demokrati tvrde kako postoji niz dokaza koji ukazuju na Trumpovu krivnju.

Iako Trump i njegovi republikanci i dalje ponavljaju da se radi o "puču" i "lovu na vještice" kojim se želi oboriti rezultat izbora iz 2016., demokrati  tvrde da je suđenje u Senatu namješteno tako da Trump bude oslobođen po kratkom postupku, bez prilike da se zaista utvrdi istina o njegovoj navodnoj zlouporabi ovlasti kako bi natjerao Ukrajinu da inkriminira njegovog protukandidata na izborima ove godine Joea Bidena i demokrate općenito.

Vođa demokrata: Ovo suđenje je nacionalna sramota

Vođa demokratske manjine u Senatu Chuck Schumer nazvao je rezoluciju predsjednik Senata Mitcha McConnella o proceduri suđenja "nacionalnom sramotom". Istini za volju, McConnell je još prošlog mjeseca, nakon što je izglasan opoziv Trumpa u Predstavničkom domu (s 230 glasova za i 197 protiv), dao do znanja da uopće ne misli biti nepristrani porotnik iako se to očekuje od svih senatora prema ustavnoj odredbi o opozivu.

>> Izglasan je opoziv Trumpa, ali vjerojatno neće biti smijenjen. Evo zašto

McConnellov argument bio je da se radi o "stranačkom" postupku, u kojem je jasno i logično da će republikanci biti na Trumpovoj strani, a demokrati protiv njega. Same činjenice o tome je li Trump nevin ili kriv, čini se, pritom ne igraju nikakvu ulogu.

Demokrati su se možda nadali da će im se umjereni blok demokrata pridružiti i zajedno s njima zatražiti da se na ovom parlamentarnom suđenju, baš kao i na pravom sudu, saslušaju svjedoci koji prethodno nisu bili saslušani pred odborom Predstavničkog doma, a već dobivena svjedočenja prihvate kao dokazni materijal. No od toga nije bilo ništa, barem zasad.

Republikanci ne žele da ključni svjedoci svjedoče

U sedam uzastopnih glasanja apsolutno svi republikanski senatori glasali su po stranačkoj stezi, a budući da imaju tanku većinu (53-47), svaki amandman demokrata na proceduru suđenja odbijen je. Samo je u jednom slučaju jedna republikanska senatorica, Susan Collins iz Mainea, glasala za jedan proceduralni amandman demokrata. 

Osim zahtjeva da se pozovu četiri ključna svjedoka, aktualni i bivši pripadnici Trumpove administracije, republikanci su odbili i zahtjev za relevantnim dokumentima iz nekoliko vladinih agencija. Odbili su i prijedloge da se olakša prihvaćanje dokumenata i svjedočanstava kao dokaza te da se ublaže stroga vremenska ograničenja za predstavljanje optužnice.

"Znam da je kasno, ali ne mora biti kasno. Mi ne kontroliramo Senat. Postoji razlog zašto smo još uvijek ovdje, pet minuta do ponoći, a to je zato što oni (republikanci) ne žele da američki narod vidi što se događa", rekao je Schiff u kasnim večernjim satima za govornicom Senata.

>> Demokrati su objavili optužnicu protiv Trumpa. Ima li zaista temelja za opoziv?

Republikanci su odbili da se kao svjedoci pozovu bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton, vršitelj dužnosti šefa ureda predsjednika Mick Mulvaney, njegov pomoćnik Robert Blair i dužnosnik za proračun Michael Duffey. Odbili su i zahtjev za dostavljanjem dokumenata od Bijele kuće, ministarstva vanjskih poslova, ministarstva obrane i ureda za proračun za koje demokrati tvrde da otkrivaju zavjeru kojom je Trump pokušao zlouporabiti ovlasti predsjednika kako bi dobio osobne političke usluge od Ukrajine. Republikanski senatori pritom su kao razlog iznijeli nacionalnu sigurnost koja bi, kažu, bila ugrožena njihovim svjedočenjem.

"Mi smo spremni pozvati svjedoke. Pitanje je - hoćete li nam to dopustiti?"

Schiff je u upečatljivom nastupu pred Senatom osporio, među ostalim, i tvrdnju odvjetnika Bijele kuće da on i drugi demokratski kongresnici, odnosno tužitelji, nisu spremni predstaviti argumente svoje strane. 

"Mi smo spremni. Predstavnički dom poziva Johna Boltona. Predstavnički dom poziva Micka Mulvaneyja. Počnimo s ovim suđenjem, hoćemo li? Mi smo spremni predstaviti naš slučaj. Spremni smo pozvati svjedoke. Pitanje je - hoćete li nam to dopustiti? To je pitanje pred nama. Gospodin Philbin kaže da bi me sudac, da dođem pred sud i kažem da nisam spreman, izbacio sa suda. Naravno, mi ne kažemo da nismo spremni. Ali znate što bi se dogodilo da Philbin dođe pred sud i sudac kaže: 'Ja sam se nagodio s obranom. Neću pustiti tužitelju da pozove svjedoke ni da predstavi dokumente.' Znate tko bi bio izbačen sa suda? Sudac! Suca bi izveli u lisicama", poentirao je Schiff. 

Kako je kasnije objasnio novinarima, tekst rezolucije ostavlja prostor za odluku o eventualnom izručenju dokumenata tek za kraj suđenja u Senatu, bez ikakvih garancija. 

Predsjednik Vrhovnog suda morao intervenirati zbog svađe

Povišenih tonova i teških riječi nije manjkalo u Senatu. Nakon što je demokratski predsjednik kongresnog Odbora za pravosuđe i menadžer Jerry Nadler optužio senatore koji glasaju protiv svjedočenja Boltona za "glasanje za zataškavanje" i "izdajničko glasanje" usmjereno "protiv SAD-a", a Cipollone zatražio od Nadlera da se ispriča Trumpu i njegovoj obitelji, intervenirao je i predsjednik Vrhovnog suda John Roberts, koji u postupku opoziva vrši ulogu suca. 

"Mislim da je prikladno od mene da prekorim i menadžere iz Predstavničkog doma i predsjednikove odvjetnike podjednako kako bih ih podsjetio da se obraćaju najvećem parlamentarnom tijelu na svijetu. Njegovi članovi govore na način i rječnikom koji nije prikladan za civilizirani diskurs", opomenuo ih je predsjednik američkog Vrhovnog suda Roberts.

Unatoč tome, gotovo je sigurno da će se stranačko prepucavanje i optuživanje nastaviti, a da će proces u Senatu više nalikovati na politički cirkus nego na pravo suđenje. Ostaje vidjeti hoće li se na kraju ipak dozvoliti ispitivanje svjedoka koji su se u prvoj fazi postupka opoziva oglušili na poziv jer im je Trump to izričito zabranio. Ono što je praktički sigurno je da će suđenje u Senatu trajati vrlo kratko - možda samo deset dana - i da će republikanci većinom glasova i po stranačkom ključu osloboditi Trumpa, baš kao što su glasali jučer. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara