Je li vam sad jasno što je Živi zid?

Je li vam sad jasno što je Živi zid?
Foto: Index, HRT

AKTIVISTI i posebno Facebook profili aktivista Živog zida na kritike rada te stranke često vole odgovarati nešto tipa: "A HDZ? Zar može biti lošije od ovoga?" O, da, svakako može biti lošije od ovoga i svakako ima stranaka koje bi rasule ovo što je ostalo od Hrvatske puno brže od HDZ-a, a Živi zid se, izgleda, pokušava uzdići na vrh onih koje možemo smatrati "gorim od HDZ-a".

Pernarove namjerne provokacije kako bi bio izbačen iz sabornice možda su bile zabavne prvi put – ali danas su postale glupe, primitivne i uvredljive za ono malo digniteta što je saboru ostalo. Ako su te već izbacili – izađi dostojanstveno, nemoj da te u pola noći saborska straža mora iznositi. Ti državni namještenici rade svoj posao za plaću manju od 4000 kuna, rade ga profesionalno i ljubazno, u što se mogao uvjeriti svatko tko je ikada došao u sabor – i tjerati ih da te nose je poseban oblik glumatanja žrtve. Žrtva tu nije Pernar jer se on stalno namjerno dovodi u situaciju da bude izbačen, žrtva su tu upravo ti službenici koji moraju odraditi naredbu predsjedavajućeg, uz realnu mogućnost da zastupnik Pernar bude ozlijeđen, čime bi oni bili krivi i dobili bi, najmanje, disciplinski postupak.

Lažna borba za "malog čovjeka"

Pernar se u svojoj lažnoj borbi za "malog čovjeka" u biti bori samo i isključivo za sebe i svoju saborsku plaću, koju svojim skromnim znanjem ne bi nikada zaradio ni u realnom ni u javnom sektoru. Da ga je imalo briga za "malog čovjeka", ne bi dovodio u neugodnu situaciju saborsku stražu, kao što staložen i razuman čovjek neće u neugodnu situaciju staviti običnog policajca ili kakvog drugog službenika, već će se obratiti nalogodavcu. U ovom bi slučaju to značilo požaliti se na rad trenutno predsjedavajućeg Milijana Brkića jer i za to postoji procedura. Posebno jer je bilo pola noći pa ionako nije bilo nekog prijenosa ili zanimanja javnosti.

Dalje se pokazuje kako mu stranački kolega Branimir Bunjac gubi živce i prijeti pripadniku saborske straže – umjesto da se, ako ima primjedbi, opet obrati nadležnima. Naučili smo do sada na bahatost HDZ-a, ali bahatost Živog zida ga nadilazi. Stoga svima koji viču: "Može li gore od HDZ-a?" možemo napokon odgovoriti: Da, postoji stranka kojoj je manje stalo do običnih ljudi – zove se Živi zid. Da, postoji stranka koja je bahatija nego HDZ – zove se Živi zid. Da, postoji stranka koja bi na vlasti bila stoput gora nego što je HDZ – zove se Živi zid. I to čak i bez zabavljanja teorijama zavjere kojima nas vole zabavljati u trenucima stranačke dokolice.

Kako bi ti likovi izgledali na vlasti?

Kako bi uopće izgledala ta vlast Živog zida? Ode Pernar u UN pa kada mu se nešto ne svidi, baci se na pod da ga izbace? Kotrljaju se po podu Europskog parlamenta? Kako bi nastupali prema novinarima ako su u stanju službenoj osobi u službenoj prilici reći: "Mrš, još mi jednom uzmi nešto iz ruke, kunem ti se – nećeš živ izaći odavde!" Kako bi takvi nastupali prema oporbi? Prema onima koji bi im nalazili afere? Prema javnosti koja bi ih kritizirala na ulici?

Već smo uostalom bili svjedoci kako se Pernar ljutio kao dijete kada je shvatio da mora predati državi poklonjeni sat – jer jasno piše da državni dužnosnik može zadržati poklon do 500 kuna. I naravno, bilo je veselo gledati hrpu njegovih pobornika kako ga brane, a istovremeno bi napali bilo koga drugog da je zadržao poklon iznad dopuštene vrijednosti. Jer, eto, Živi zid je valjda "za narod", a ostali su valjda "lopovi"  pa za ove "za narod" ne vrijede svi propisi? Živi zid, kako mu je postotak popularnosti lagano pao, čini se sve nervoznijim – valjda postoji opasnost da netko od njih ostane u narednom razdoblju bez finih saborski plaća, a bilo bi ih zanimljivo (osim Bunjca koji ima i životno i formalno obrazovanje) vidjeti sutra kako, primjerice, vode firme ili se bave nekim drugim konkretnim poslom.

Živi zid pokazuje kako su u biti grupica dobro organiziranih šoumena bez iskustva – gdje glavni šefovi ne mogu posložiti ni pola stranice poštenog CV-ja nekog aktivnog rada. Što je u životu radio i koje reference ima Ivan Pernar? Koje životne i radne reference ima Ivan Vilibor Sinčić? Biste li ih zaposlili u svojoj firmi? Odakle im uopće ideja da znaju voditi državu? Popeli su se na račun nesposobnosti i bahatosti HDZ-a, ali to ne znači da su bolji. Počeli su uvelike pokazivati i da su gori.

To što su oko sebe stavili nekoga s doktoratom, kao što je Bunjac, ne mijenja stvari. U pitanju nije neka "narodna stranka", već stranka koja voli zaobilaziti pravila i raditi show za poneki glas – a zaobilaženje pravila i show je upravo ono što ne treba ovoj Hrvatskoj. Tako da Živi zid politički možemo svrstati uz onih par desnih smiješnih stranaka koje od demokracije čine karikaturu. A koliko god ova država pod HDZ-om bila karikatura, Živi zid svojim političkim djelovanjem govori kako bi od nje napravio još veću karikaturu.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara