Jedan od posljednjih Kuljiševih tekstova bio je o Borisu Johnsonu

Jedan od posljednjih Kuljiševih tekstova bio je o Borisu Johnsonu
Foto: Hina, Screenshot: Facebook

U KOLOVOZU ove godine umro je Denis Kuljiš, istaknuti novinar, urednik i publicist.

Kuljiš je umro u dobi od 68 godina nakon kratke i teške bolesti. Praktički do posljednjeg dana Kuljiš je pisao, a jedna od njegovih glavnih platformi posljednjih godina bila je Facebook.

Sredinom srpnja, niti mjesec dana prije smrti, Kuljiš je komentirao Borisa Johnsona, čovjeka koji je prošli tjedan nadmoćno pobijedio na izborima u Velikoj Britaniji.

Jedan od posljednjih Kuljiševih tekstova donosimo u nastavku.

"Kad je Tony Blair došao na vlast u Velikoj Britaniji 1997. godine, BDP je bio 1,55 trilijuna dolara. Kad je otjeran 2007., BDP je dostigao 3,1 trilijuna i zaostajao za njemačkim samo 0,3 trilijuna, s trendom akceleriranog smanjivanja te razlike. Zašto je pao Blair? 

Zato što je nevoljke laburiste previše odvukao u centar, prethodno izbacivši iz Statuta stranke one njihove antikapitalističke gluposti o nacionalizaciji koju će provesti kad dođu na vlast. Samo je još jednom, 2014. godine, Britanija gotovo dostigla takav high, ali je Njemačka dotle narasla na 3,9 trilijuna. 

Zašto su, dakle, promijenili konja usred trke u kojoj su pobjeđivali? Nasljednik Gordon Brown u dvije ih je godine sunovratio za 0,7 trilijuna (epohalno), a konzervativci vratili na prethodno, sve do političke krize koja počinje 2013./2014. Cameronovim obećanjem da će provesti referendum. Sad im je GDP na 2,8 trilijuna, bitno je skočio u 2018. u odnosu na prethodnu godinu kad su referendum održali pa dobili jasniju perspektivu budućnosti (poskočio je za 0,2 trilijuna). 

"Johnson će biti uspješan"

Što hoću reći? Na temelju ove jednostavne ekonomsko-personalne analize zaključujem da će Boris Johnson koji je upravo izabran za P. M. biti uspješan kao pragmatični konzervativac. Bio je odličan gradonačelnik Londona, što nitko ne spori. On je i vrlo liberalna osoba. 

Možda i previše liberalan - o njegovim seksualnim skandalima kao urednika Spectatora kazališni kritičar lista Toby Young napisao je komediju, a Boris je prisustvovao premijeri i nije ga otpustio. 

Zadovoljio se izjavom: ”Oduvijek sam znao da će moj život prikazati kao farsu. Drago mi je što su posao povjerili takvom uglednom piscu.” (U prijevodu s kontekstom - takvom šupku bezveznjakoviću.) No Toby ga hvali (vidi linkani članak u Washington Postu). 

Ne mislim da Boris može provesti onakvu revoluciju kakvu je napravila Margaret Thatcher, ali bit će im, Englezima, rekao bih, dobar. Uostalom, navijam za njega jer oduvijek mislim da su novinari bolji od političara u političkoj roli. Na Spectator sam se i pretplatio 1999. kad je postao glavni urednik", napisao je Kuljiš u jednom od svojih posljednjih tekstova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara