Jedan ruski zrakoplov sigurno srušili teroristi: Na ostacima aviona pronađen eksploziv

BAREM jedan od dva ruska putnička zrakoplova, koji su se u utorak gotovo istodobno pali srušili i u smrt odnijeli 89 ljudi, oborio je bombaš samoubojica, potvrdili su u petak ruski dužnosnici.

Na ostacima zrakoplova pronađeni su tragovi snažnog eksploziva heksogena zbog čega su istražitelji zaključili da su u njemu bili teroristi koji su detonirali eksploziv, prenosi dpa. Isti eksploziv koristio se i u terorističkom napadu prije 5 godina kada je poginulo 200 ljudi.

Agencija France presse javila je ranije da je među putnicima Tupoljeva-154 bila i jedna Čečenka. Prema izvoru iz čečenskog ministarstva unutarnjih poslova, riječ je o stanovitoj S. Džebirhanovoj.

Prema rezultatima istrage koje je u petak prenio ruski tisak, ona je sjedila u blizini repa zrakoplova i motora, što je, tvrde stručnjaci, dobro mjesto za podmetanje eksploziva.

Zračna kompanija Sibir, prema pisanju lista Kommersant, nije mogla doći do podataka iz putovnice te putnice koji su neobjašnjivo nestali.

Čečensko ministarstvo unutarnjih poslova provjerava još jednu putnicu, Amantu Nigajevu, navodno stanovnicu Groznog, koja se nalazila u Tupoljevu-134 koji je letio za Volgograd, a pao je gotovo u isto vrijeme kao i Tupoljev-154 koji je letio za Soči, prenosi France presse.

Prema kompaniji Volga-aviaexpress, nitko od bližnjih te putnice nije ih kontaktirao, kao i u slučaju putnice s čečenskim prezimenom koja je letila zrakoplovom kompanije Sibir.

Istražitelji, međutim, još ne žele nagađati o uzrocima pada tog drugog zrakoplova, koji je pao nekoliko minuta prije prvog u blizini grada Tule, 200 kilometara južno od Moskve.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara