Frane Lučić: Slavica me nikada nije posjetio niti pitao za zdravlje

Frane Lučić: Slavica me nikada nije posjetio niti pitao za zdravlje

Foto: Andrija Lučić / Cropix

JEDINI preživjeli vatrogasac iz kornatske tragedije Frane Lučić danas je nastavio sa svjedočenjem na suđenju bivšem vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici.

Lučić je u današnjem nastavku svjedočenja kazao kako ga Dražen Slavica i Mladen Jurin nakon kornatske tragedije nikada nisu posjetili niti su ga pitali za zdravlje.

"Slavica me posjetio samo tu noć u zadarskoj bolnici, ali ne poslije toga", kazao je Lučić na što je Slavica kazao da ga je mislio posjetiti, ali su mu savjetovali da "još nije vrijeme". Slavica se ispričao Lučiću i ostalim vatrogascima na što je burno reagirala majka pokojnog Karla Ševendije. "Stoko, kako se usuđuješ", povikala je majka te je izašla iz sudnice i pritom zalupila vrata.

Donja fronta je odmah usmrtila vatrogasce

Lučić je detaljno ispričao i kako ih je vatra zahvatila na Kornatu. Kazao je da se okrenuo, a vatra mu je bila iza leđa. Opisao je da je vatra išla po tlu, a vrućina je bila nesnošljiva. U trenutku kada mu je vatra došla do nogu, skočio je unatrag kako bi došao do izgorenog terena. Objasnio je da je zrak bio zadimljen, ali i da ga nije gušio.

Nakon što je prošla buktinja, "zrak se raščistio". Objasnio je da je gornja fronta zahvatila njega i žive vatrogasce, dok je donja odmah usmrtila sve ostale. "Bježeći smo davali sve od sebe, ali vatra je išla, čini mi se pet do šest metara u sekundi", kazao je Lučić. 

"Ajme, samo da mi ne otkinu prste"

Lučić je nakon spašavanja iz opožarenog područja prebačen u maslinik na Kornatu. Sjetio se da im je spasilac kazao da ne smiju piti, a on ga je obavijestio da su već pili. "Prvo što sam mu rekao bilo je 'ajme samo da mi ne otkinu prste'", svjedočio je Lučić i dodao kako je spasiocu samo promrmljao da ih je vatra prešla.

"Izgorjele su mi ruke do ramena i noge do stražnjice, ali su mi stopala sačuvana. Ostaci prstiju su mi sada dužine oko jedan centimetar", objasnio je Lučić te dodao kako su mu zdravu kožu transplantirali s prsiju i stražnjice.

Prvo svjedočenje trajalo više od pet sati

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvom svjedočenju koje je prije tri tjedna trajalo više od pet sati Lučić je teretio Slavicu tvrdnjom kako su na Kornat poslani maloljetni vatrogasci koji nisu imali položenu obuku za helikopterski desant.

Lučić je ispričao kako su dojavu o požaru na Kornatima dobili u 11:59 sati. Marko Stančić koji je zajedno s njima krenuo na zadatak od roditelja je za to tražio dozvolu iako mu je odlazak na teren zabranio Siniša Salamun.

"Vatra mi je sezala do bedara"


"Vatra nas je vrlo brzo sustigla s leđa u obliku polumjeseca. Nismo joj mogli pobjeći", kazao je Lučić tijekom svjedočenja. Prema njegovim riječima postalo je strašno vruće, a jugo je nosilo gusti dim. "Šake su mi se odmah počele deformirati od vrućine. Vatra mi je sezala do bedara. Nosio sam kacigu i to mi je vjerojatno spasilo život", kazao je Lučić.

Lučić je kazao i kako su pomoć čekali više od sat vremena te kako su prvi stigli Joško Klarić i Marinović. Zatim je opisao trenutke prije ukrcaja u helikopter: "Potrčao sam s opremom prema helikopteru koji se spremao poletjeti. Slavica me zaustavio i rekao mi da me s opremom neće pustiti unutra. Rekao sam da mi je tu osobna rezervna oprema. Naredio je da Marko Stančić i ja pokažemo što imamo unutra". Kazao je i da ga je Slavica pitao što će mu voda i ima li položenu desantnu obuku.

Nakon svjedočenja, Lučića ispituje tužiteljstvo i Slavičini odvjetnici

Ispričao je i kako je u helikopteru bilo previše vatrogasaca, njih 25, pa su dvojica morala izaći. Očekuje se da ni danas neće završiti Lučićevo ispitivanje. Nakon završetka svjedočenja, njega će još ispitati tužiteljstvo i Slavičini odvjetnici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara