"Jedino Hrvatska" za jedinu Hrvatsku pravoslavnu crkvu

"JEDINO HRVATSKA", posljednje političko utočište nekadašnjih saborskih "veličina" kao što su Ivić Pašalić, Ljubo Česić Rojs, Anto Kovačević, Milan Kovač te Ivan Vekić, podržavaju ideju da se zabrani djelovanje Srpske Pravoslavne Crkve u Hrvatskoj, te da se osnuje Hrvatska Pravoslavna Crkva.

Naime, na službenim stranicama stranke, točnije na forumu koji je rezerviran za vijesti oko djelovanja stranke, osvanuo je poziv na potpisivanje peticije još u ožujku ove godine. "Srpska pravoslavna crkva širi mržnju i nacionalnu netrpeljivost. Hrvatska pravoslavna crkva potrebna je za sprečavanje daljnjeg djelovanja produžene četničke ruke u Hrvatskoj, te kako bi se spriječilo huškanje Srba od popova SPC na Hrvate koje je opet započelo", stoji u pozivu za potpisivanje peticije koju je u dva mjeseca, u skladu sa popularnošću stranke "Jedino Hrvatska", potpisalo svega 16 "lica".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače za one kratkog pamćenja, ideja osnivanja Hrvatske pravoslavne crkve, nije potekla od tvoraca slogana "Dolje izdajnici", "Ne u Eu, ne u NATO", već je riječ o "patentu" dr. Ante Pavelića. Naime, ukazom 3. travnja 1942. godine stvorena je HPC, a riječ je o nastojanju NDH-a da se popravi odnos sa srpskom manjinom unutar granica i istovremeno onemogući vezivanje sa Beogradom putem Srpske pravoslavne crkve.

I.Ć.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara