Jedna od najotrovnijih životinja pojavila se u Jadranu, može i ubiti

Jedna od najotrovnijih životinja pojavila se u Jadranu, može i ubiti
Screenshot: YouTube

PORTUGALSKA galija, odnosno portugalska lađica koja spada u skupinu žarnjaka, ali zapravo nije meduza, jedna je od najotrovnijih životinja na svijetu. Živi na površini mora, doseže veličinu od 28 do 30 centimetara, čovjeku može dodirom nanositi strašnu bol, a može dovesti i do srčanog udara i posljedično smrti, piše Glas Istre. Nedavno je u talijanskim medijima odjeknula vijest da se pojavila na obalama regije Puglia, između gradova Pescare i Barija.

Lijepo izgleda pa privlači ljude. Ali jako je opasna

Opasna portugalska lađica, znanstvenog imena Physalia physalis, tropska je morska vrsta koja, dakle, može biti i smrtonosna, zbog čega su stručnjaci odmah upozorili ljude da se udalje čim je vide. Problem je što je izuzetno atraktivna te odmah privlači ljude, pogotovo najmlađe kupače. Unatrag nekoliko godina u Italiji je zabilježen i smrtni slučaj žene koja je dirala portugalsku galiju.

Dosad ta je životinja uočena i duž španjolske obale, na poznatoj Costa del Sol, u vodama grada Malage, u Francuskoj, a sada, eto, i na istočnim obalama Italije. Iako je riječ o još uvijek premalo poznatoj vrsti, činjenica je da je unijela određen nemir i među žitelje, turiste, ali i među stručnjake koji ističu da se u zadnjem desetljeću njeno pojavljivanje udeseterostručilo. Pripisuje se to globalnom zatopljenju, pa shodno tome i zagrijavanju mora zbog čega se tropske vrste pomiču prema sjeveru, ali i balastnim vodama koje izbacuju veliki brodovi, a s kojima dolaze i te razne tropske i uglavnom invazivne vrste. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara