Jedna osoba s norveškog kruzera teško je ozlijeđena: "Moglo je biti i poginulih"

Jedna osoba s norveškog kruzera teško je ozlijeđena: "Moglo je biti i poginulih"
Screenshot; Alexus Shepherd

KRUZER Viking Sky, koji je pretrpio kvar motora u opasnim vodama blizu Norveške, bez problema se vratio u najbližu luku zahvaljujući akciji spašavanja nakon što je bio na rubu katastrofe.

Prethodno je helikopterima s palube izvučeno 460 od 1373 putnika, od kojih neki tijekom noći, dok su brod šibali 15-metarski valovi, a zatim su evakuirani na kopno. 25 ljudi je primljeno u bolnicu.

"Moglo je biti poginulih"

"Situacija je bila jako ozbiljna i mogla se završiti s velikim brojem ozlijeđenih i poginulih", ocijenio je na tiskovnoj konferenciji policijski načelnik Hans Vik, čelnik Spasilačke službe za južnu Norvešku.

Viking Sky je uputio poziv u pomoć nakon kvara motora u subotu u ranim poslijepodnevnim satima. Brod je zahvaćen olujom skrenuo prema opasnim stijenama blizu More og Romsdala na zapadu Norveške.

Pošto je uspio pokrenuti jedan od motora, stabilizirao se bacivši sidro na oko dva kilometra od obale, a vlasti su počele veliku operaciju evakuacije uz pomoć šest helikoptera.

Brod je naposljetku u nedjelju ujutro uspio pokrenuti tri od četiriju motora. Uz pratnju nekoliko tegljača u luku Molde se vratio na vlastiti pogon poslije 16 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Operaciju spašavanja otežavali su nevrijeme i poodmakla dob putnika, većinom Britanaca i Amerikanaca, navodi policija.

Jedna osoba teško ozlijeđena

Bolnice u okolici izvijestile su o prijemu 25 osoba među kojima je jedna u teškom stanju.

Viking Sky, u vlasništvu norveškog brodara Viking Ocean Cruises, porinut je 2017. i plovio je iz Tromsoa, na sjeveru, u Stavanger, na jugozapadu, kada je pretrpio havariju.

Taj dio mora pod nazivom Hustadvika poznat je kao opasan i norveške vlasti razmišljaju o izgradnji tunela za manje brodove kako bi se izbjegla plovidba otvorenim morem.

Projekt je zasad na mrtvoj točki zbog teškoća s financiranjem.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara