Jedna slika odlično pokazuje koliko je uništen splitski Marjan

Jedna slika odlično pokazuje koliko je uništen splitski Marjan
Screenshot: Facebook

SPLITSKA Park-šuma Marjan već dugo vodi borbu protiv potkornjaka.

Potkornjak je uništio velik broj stabala, a tek treba ustanoviti u kolikoj mjeri je briga, odnosno nebriga gradskih službi kumovala tome.

Marijana Puljak, splitska gradska vijećnica iz stranke Pametno, objavila je fotografiju na kojoj se iz zraka vidi Marjan. Pola slike odnosi se na stanje prije potkornjaka, pola na sadašnje stanje.

Vidljivo je kako je šuma prije bila znatno zelenija i nije bilo područja na kojima nema stabala. Sad su ona itekako vidljiva.

Stranka Pametno podnijela kaznenu prijavu

Stranka Pametno je podnijela kaznenu prijavu protiv splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare zbog, kako je u srijedu priopćeno iz stranke, 'sumnje u nenamjensko trošenje javnog novca prilikom uklanjanja drvne mase s Marjana'. 

To je treća po redu kaznena prijava zbog, smatraju u stranci Pametno, 'nezakonitih radnji na Marjanu'.

Marijana Puljak, predsjednica stranke, u priopćenju tvrdi da splitski "gradonačelnik ne posustaje u svojim namjerama da opustoši Park-šumu i gradski proračun".

"Gdje je nestalo 2,15 milijuna kuna proračunskog novca prilikom uklanjanja drvne mase? Služi li pojedincima Park-šuma za zamračivanje dijela financijskih sredstava koja pripadaju građanima. Zašto se ne žele srediti vlasnički odnosi unutar Park-šume, samo su neka od pitanja na koje bi Opara trebao dati odgovor dok u isto vrijeme šuma rapidno propada", kaže Puljak.

U priopćenju se navodi da  je, prema javno dostupnim dokumentima, gradonačelnik Opara prekoračio svoje ovlasti te mimo Gradskog vijeća grada Splita donosio odluke koje opterećuju proračun iznosom većim od milijun kuna.

Proračunom grada Splita je za 2019. bilo predviđeno dva milijuna kuna za sanaciju Park-šume Marjan, a, dodaje Puljak, "do dizanja naše prve kaznene prijave u srpnju prošle godine, na sanaciju je potrošeno znatno više, blizu 7 milijuna kuna, premda gradonačelnik ne može samostalno odlučiti o isplati od preko milijun kuna".

"Opara se oglušio i na mjere koje je donio Hrvatski šumarski institut u veljači 2018. po pitanju suzbijanja potkornjaka, čime je omogućio širenje štetnika u Park-šumi Marjan. Mjere su se počele provoditi tek u veljači 2019. Takvo postupanje rezultiralo je drugom kaznenom prijavom u ovih godinu dana, a zbog sumnje u nenamjensko trošenje javnog novca uslijedila je i treća", stoji u priopćenju. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara