Jegulje u britanskim rijekama opijene su kokainom

Jegulje u britanskim rijekama opijene su kokainom
Foto: 123rf

KOKAIN odbačen u rijekama već ugrožene jegulje čini hiperaktivnima i dovodi njihov opstanak u opasnost. Tragovi droge dospijevaju u rijeke izlučivanjem iz tijela osoba koje ih koriste, a na taj način postaju opasan zdravstveni problem za neke ribe, izvještava Independent.

Ozbiljne zdravstvene posljedice za jegulje

Istraživanje je pokazalo da se ostaci ilegalnih droga poput kokaina, amfetamina i ecstasyja nalaze u rijekama i jezerima širom Europe, uključujući i Temzu.

U novoj studiji znanstvenici s napuljskog sveučilišta Federico II stavili su europske jegulje u vodu koja je sadržavala malu količinu kokaina, sličnu onoj pronađenoj u rijekama, i ostavili ih tamo 50 dana.

Ribe su se nakon toga ponašale hiperaktivno u usporedbi s ribama koje su držali u vodi bez kokaina. Kokain se nakupio na njihovom mozgu, mišićima, koži, škrgama i na ostalom tkivu. Koštano tkivo bilo je ozbiljno ozlijeđeno, kao i mišići, a tijelo natečeno, pri čemu ozljede nisu nestajale ni deset dana nakon što su ribe izvađene iz vode s kokainom.

Problemi s razmnožavanjem

Europske jegulje provedu prvih pet do dvadeset godina u slanoj ili slatkoj vodi prije nego što prijeđu više od 5600 kilometara do svog mrjestilišta u Sargassu, regiji na sjeveru Atlantskog oceana. Od tamo njihove ličinke putuju gotovo godinu dana natrag u Europu.

No broj mladih jegulja koje stižu u Europu smanjio se od 1980-ih za više od 90 posto. Anna Capaldo, biologinja i vodeća autorica studije o utjecaju kokaina na jegulje, tvrdi da povišeni dopamin uzrokovan kokainom može uzrokovati zastoj spolnog razvoja jegulja, čime se može ugroziti njihovo razmnožavanje.

Velike količine kokaina u rijekama

Znanstvenici iz Europskog nadzornog centra za droge i ovisnost o drogi otkrili su 2015. godine da London ima najveću koncentraciju kokaina u kanalizaciji, s prosječnom dnevnom količinom supstanci od oko 737 mg na 1000 ljudi.

Skupina znanstvenika također je 2005. godine u Italiji pronašla velike količine nusproizvoda kokaina zvanog benzoylecgonin, koji se može pronaći u urinu korisnika droge, kako pluta rijekom Po u količini koja znači protok od otprilike 4 kilograma kokaina rijekom na svakodnevnoj bazi, piše Independent.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara