Jelčić: Moj intervju "Fokusu" nije vjerodostojan

AKADEMIK Dubravko Jelčić tvrdi da njegov intervju zagrebačkoj reviji "Fokus", objavljen pod naslovom "Povijest nije ekskluziva povjesničara", nije vjerodostojan.

U izjavi, dostavljenoj danas Hini, akademik Jelčić navodi kako je revija "Fokus" 19. studenoga objavila razgovor s njime "Povijest nije ekskluziva povjesničara", koji je urednik "ne samo tako smušeno nazvao, nego i samovoljno, bez moga (Jelčićeva) znanja i pristanka, okljaštrio, preoblikovao i preuredio tako da se to može kvalificirati tendencioznom, politički motiviranom cenzurom".

"Ne ulazeći za sada u to je li do toga došlo pod pritiskom i na zahtjev neke izvanredakcijske snage, takav je postupak nezakonit", ističe Jelčić te dodaje budući da urednik "Fokusa" u broju od 26. studenoga nije donio zatraženi i odgovarajući ispravak ili ispriku, "dužan izjaviti, da navedeni razgovor nije vjerodostojan".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po Jelčićevim riječima, bez cenzuriranoga dijela taj razgovor nije samo krivotvoren nego i besmislen, jer ne daje odgovor na bitno pitanje, kojim je povodom i zašto je uopće taj razgovor vođen.

Novinar "Fokusa" radio je intervju s akademikom Dubravkom Jelčićem u povodu knjige akademika Josipa Pečarića "U Boki kotorskoj svaki kamen govori hrvatski".

Upitan da pojasni postupak Hrvatskoga tjednika "Fokus", glavni urednik Marijan Majstorović izjavio je kako je uredništvo postupilo u skladu s raspoloživim prostorom u listu i poslužilo se svojim pravom kraćenja i opremanja teksta.

Majstorović je istodobno s indignacijom odbacio navode iz izjave akademika Dubravka Jelčića u kojima tvrdi da su kraćenja i oprema intervjua s njime politički motivirani, cenzurirani.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara