KORONAVIRUS

Jesu li kruzeri stvarno rasadišta koronavirusa?

Jesu li kruzeri stvarno rasadišta koronavirusa?
Foto: EPA

EPIDEMIJA koronavirusa i dalje je najvećim dijelom koncentrirana u Kini, gdje je i izbila u gradu Wuhanu. No najveći razmjeri epidemije izvan Kine nisu zabilježeni u nekoj drugoj zemlji, već na kruzeru.

Podsjetimo, britanski kruzer Diamond Princess već je dva tjedna u karanteni u japanskoj luci nakon što je putnik pozitivno testiran na novi koronavirus kad se iskrcao s broda. U međuvremenu, zaraza je potvrđena kod čak 175 putnika, od kojih je četvero u kritičnom stanju.

>> Drastično skočio broj mrtvih od koronavirusa

Broj zaraženih putnika zasigurno će rasti jer je testirano tek oko 500 od čak 3700 ljudi na tom kruzeru. Zbog toga će svi na brodu ostati u karanteni još tjedan dana, dok razdoblje inkubacije koronavirusa ne prođe.

No Diamond Princess nije jedini kruzer koji bi mogao biti rasadište epidemije. Kako piše BBC, na još jednom kruzeru u Hong Kongu 3600 putnika stavljeno je u karantenu zbog bojazni da su neki putnici zaraženi. Putnicima je dozvoljeno da se iskrcaju tek nakon što su testovi bili negativni.

A još jedan kruzer koji je 1. veljače isplovio iz Hong Konga nije smio uploviti ni u jednu luku u Japanu, Guamu, na Tajvanu i Filipinima iako nitko na brodu nije zaražen. Na kraju mu je Kambodža dopustila da se usidri. 

Kruzeri kao plutajuće petrijeve zdjelice?

Kruzere se često opisuje kao "plutajuće petrijeve zdjelice" - idealna mjesta za širenje bakterija i virusa. No je li ta optužba istinita? 

Prof. dr. Sanjaya Senanayake, specijalistica za zarazne bolesti na Australskom nacionalnom sveučilištu, objašnjava za BBC da svakako postoji povišen rizik od respiratornih i gastrointestinalnih zaraza na brodovima.

"U globalu imate putnike i članove posade iz različitih dijelova svijeta koji se intimno i intenzivno miješaju kratko vrijeme. Svi oni imaju različite razine imuniteta, tako da to stvara uvjete za izbijanje infekcije. Ljudi možda neće međusobno razgovarati, ali su u zajedničkom prostoru s bazenima, kupkama, restoranima i salama", kaže dr. Senanayake. 

S druge strane, stručnjak za krstarenja Stewart Chiron ističe da je "stvarnost na krstarenju mnogo drukčija od percepcije". 

"Tako, primjerice, ljudi misle da kad se čeka u redu za buffet, ima mnogo interakcije i kontakta među putnicima", kaže Chiron, koji je bio na više od 250 kruzera. "Za velike kruzerske linije to nije točno. Postoje postaje - ako želite jaja, odete na postaju za jaja i član posade u rukavicama će vam ih dati. Poanta je da rijetko čekate u redu i ne prolazi svatko kraj svakog komada hrane, a to onda minimizira interakciju među ljudima", dodaje.

Članovi posade su u većem kontaktu međusobno i s drugim putnicima

Usto, dodaje Chiron, kruzeri imaju vrlo stroge procedure čišćenja i provjere: "Krstarenja uvijek imaju temeljite preglede putnika. Ako izgledate bolesno, onda vas se šalje na sekundarnu medicinsku provjeru."

Naravno, interakciju među članovima posade i njihove interakcije s putnicima mnogo je teže umanjiti nego interakciju među samim putnicima. Na Diamond Princessu više od 10 članova posade je među zaraženima, od ukupno više od tisuću članova posade koji žive i rade zajedno.

"Vjerojatno je da će članovi posade biti u bliskom kontaktu jedan s drugim, možda čak i dijeliti prostorije. Ljudi će se iskrcati s broda, ali članovi posade često se neće izmijeniti. Tako da ako postoji kontinuirani prijenos s posade (na putnike), kad iduća postava putnika dođe, to se može nastaviti", upozorava dr. Senanayake. 

Iako je koronavirus trenutno u središtu pažnje, zaraza koja se najviše veže uz krstarenja je norovirus, zaraza probavnog sustava koja izaziva povraćanje, a prenosi se kontaminiranom vodom i hranom ili dodirivanjem kontaminiranih površina.

Ljudi ipak neće prestati ići na krstarenja

"Krstarenja imaju razne protokole koji se dozvoljavaju kad je slučaj norovirusa prijavljen. Sve se površine kontinuirano čiste i radi se o intenzivnom ribanju. Na buffetu nema hrane kao što su košare s kruhom. Posada je posebno obučena za to", kaže Chiron i dodaje da su te procedure još strože od izbijanja koronavirusa.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju zaraze (CDC) također ima službeni Sanitarni program za plovila koji savjetuje posadama kako spriječiti i kontrolirati širenje zaraze. 

"Vjerujem da kruzeri sad imaju postaje za dezinfekciju i da također savjetuju pacijentima i članovima posade koji su bolesni da ne dolaze na brod. Postoji rizik odlaska na kruzer, ali sve u životu nosi rizik. Ljudi naprosto moraju prakticirati jednostavne mjere opreza", zaključuje dr. Senanayake.

I na Diamond Princessu provode se "dobre izolacijske mjere" držanjem ljudi u njihovim kabinama, iako u određeno vrijeme mogu izaći na palubu, smatra. dr. Senanayake, ali dodaje: "Brod mora osigurati da ljudi razumiju što se događa i razumjeti njihovu zabrinutost... Karantena se mora uvijek izvesti na vrlo human i suosjećajan način."

Kruzerski biznis će zasigurno podnijeti financijski udarac, ali epidemija ipak neće odvratiti ljude diljem svijeta od odlaska na krstarenje, predviđa Chiron. Najviše će biti pogođena krstarenja oko Kine i jugoistočne Azije, dodaje. 

"No kad pogledate ostatak svijeta, Europu, Aljasku, SAD - ljudi i dalje putuju. Royal Caribbean je otkrio da je samo 1,5% upita koje su primili bilo oko virusa", kaže Chiron.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara