ŠTRAJK U ŠKOLAMA

Jesu li sindikati izdali učitelje? "Ovo je bila farsa, prodali su nas na rate"

Jesu li sindikati izdali učitelje? "Ovo je bila farsa, prodali su nas na rate"
Foto: Dalibor Urukalovic/Patrik Macek/PIXSELL

JUTRO nakon što je postignut dogovor između vlade i sindikata i završen je štrajk u školama, reakcije učitelja na dogovor ne prestaju. Razgovarali smo s nizom učiteljica, nastavnika i učitelja koji su ogorčeni i poručuju da se osjećaju izdanima te najavljuju masovno ispisivanje iz sindikata. Neki od njih, kako su nam rekli, već su izvijestili svoje sindikalne povjerenike u školama da više nisu članovi sindikata te su im poslali popunjenu ispisnicu.

Ljute ih tri stvari

Ljutiti su zbog tri stvari u ovom dogovoru, prve što nije proveden referendum kako bi se izjasnili o ovoj ponudi, druge što nisu dobili povećanje od 6,11 posto u ovom mandatu vlade i treće što je nenastavno osoblje isključeno, odnosno što za njih nije dogovoreno povećanje koeficijenta.

"Razočarana sam. Ispisala sam se iz sindikata i svi će se ispisati pa da vidimo odakle će sindikati namaknuti novac i kupovati si stanove i uhljebiti familiju", rekla nam je jedna učiteljica, dok su ostale komentirale kako su sindikati dobili nemoralnu ponudu i prodali ih.

"Prodali su nas na rate"

Jako su ljutiti jer nije održan referendum kako bi se učitelji mogli izjasniti o ovakvoj ponudi vlade.

Jedna od učiteljica rekla nam je da je sve ispalo farsa. Kazala je da je najviše muči što nije održan referendum o ovoj ponudi.

"Sindikati se nisu nadali ovakvom zajedništvu učitelja pa su morali odigrati predstavu, iako su znali njen kraj. Prodali su nas i to na rate", rekla nam je.

"Sindikati su nas izigrali"

Druga nam je kazala da ovakav dogovor nije ono što su učitelji htjeli.

"Sasvim je jasno i to svima nama da su nas sindikati izigrali. Neka se srame takvog dogovora, a ne da se hvale da su se izborili da dobijemo što smo tražili jer to nije istina", rekla je.

"Usprkos svemu možemo ponosno u razred"

Ima i onih koji sumnjaju u to da će im se na kraju zaista i povećati koeficijenti za 6,11 posto.

"Ovo nije ono što smo htjeli. Povećanje od dva posto nije ni dogovoreno da se ispuni u ovom mandatu vlade, pitanje je hoće li toga uopće biti", kazala je jedna, dok nam je druga dodala kako već vidi da se to neće dogoditi.

Ljutiti su i zbog nenastavnog osoblja koje je, kažu, štrajkalo s njima, a neće im povećati koeficijente.

"Spremačice, kuharice i ostalo nenastavno osoblje su gubitnici u ovom dogovoru. To nije fer", rekla nam je jedna učiteljica.

Na kraju su zaključili da usprkos svemu oni mogu ponosno doći u učionice jer su pokazali svoju snagu i zajedništvo te da se znaju boriti za svoja prava, dok na kompromis, kažu, nažalost nisu mogli utjecati.

Mreža Nastavnici organizirano na svojoj stranici objavila je komentar jednog učitelja o dogovoru vlade i sindikata, u kojem poručuje kako se nastavnici osjećaju izdanima te da im je otpočetka bilo jasno da je sve ovo farsa.

Nastavnici organizirano: Treba izabrati ljude koji nas zaista predstavljaju

"Nismo prvi put izdani. Čovjek bi pomislio da se navikneš u nekom trenutku na to. Da je ovo sve farsa, bilo je jasno od početka. Malo će dići prašinu, tromi prosvjetari će odštrajkati dan-dva-tri, oni će potpisati i to je to. Vuk sit, ovca cijela i malo nahranjena. Onda su im planove pomrsile društvene mreže – ono čega je ljude iz vrha sindikata strah. Pa su se prosvjetari ujedinili neovisno o sindikatu kojem pripadaju. Pa su se prosvjetari ujedinili neovisno o političkim stavovima koje imaju. Pa su prosvjetare podržali roditelji i veliki dio javnosti. Pa su se, sada se već pitamo tko ih je platio, pojavili trolovi. Pa su onda sindikati uz pomoć društvenih mreža organizirali prosvjed držeći figu u džepu. Pa su proveli referendum. Pa je onda jedan od čelnika sindikata slao poruke u 00:25 da koji genije stoji iza portala nastavnici.org. Pa su se pojavili vrli povjerenici koji su javljali da se ne javljaju rezultati. Pa je u međuvremenu trebalo nagovarati sve tri strane da sjednu za stol i ponašaju se kao odrasli ljudi, a ne kao razmažena derišta. Pa smo prije toga pokušali posjesti ih za stol na neutralnom terenu bez uspjeha", stoji u komentaru.

"Odvratan PR naših sindikata"

Navodi kako su, gledajući sindikate, oni doista iracionalan sektor.

"Dopuštamo im da u ime nas odlučuju, potpisuju, a odavno su zaboravili kako škola i razred izgleda (slično kao i resorno nam ministarstvo) uživajući u svojim foteljama i plaćama nekoliko puta većim od početnika u školi. Dokada? Dok ih biramo. Zašto ih biramo? Želio bih reći, ali ne želim uvrijediti nikoga. U protekla gotovo dva mjeseca ponovno je iskristalizirano nekoliko stvari – Hrvatska nije zemlja znanja, hrvatsku vlast ne vodi ljubav prema domovini (inače hajlajt odvratnog PR-a naših sindikata, a ne žele poslušati savjete) i sindikati u sustavu odgoja i obrazovanja su sve samo ne predstavnici odgoja i obrazovanja. Kada sam došao na prosvjed, rekao sam kolegici, zamisli da netko baci bombu na ovu intelektualnu skupinu i ode cijelo znanje Hrvatske ne u Irsku, nego u zrak. E pa vi, intelektualna elito, nadam se da ste svjesni tko vas predstavlja i što vam je činiti (ne baciti bombu, nego izabrati nove ljude koji vas zaista predstavljaju)", zaključio je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara